جمع آوری، شناسایی و بررسی مصارف سنتی منتخبی از گیاهان منطقه ی گردنه رخ در استان چهارمحال بختیاری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-6-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نصراله قاسمی دهکردی

مصطفی قنادیان

لی لی قائم مقامی

سجاد سعیدی فر

چکیده

استفاده از گیاهان دارویی به قدمت عمر انسان است، چون بیماری ها با پیدایش بشر متولد شده اند. اسناد چند هزار ساله موجود در تاریخ طب و داروسازی حاوی تجربیات و اطلاعات ارزشمند گیاه درمانی است. تا چند دهه گذشته آنچه که به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گرفت از منابع طبیعی و به طور عمده از گیاهان به دست می آمد. طب سنتی ایران بیشتر بر پایه استفاده از گیاهان دارویی استوار است و استفاده از گیاهان دارویی ریشه در سنت ما ایرانیان دارد، بسط و توسعه طب سنتی در کشور نه تنها یکی از راهکارهای گسترش صنعت گیاهان دارویی است، بلکه باتوجه به توصیه های سازمان بهداشت جهانی یکی از روش های مناسب برای دسترسی راحت عموم مردم به طب مطمئن و ارزانقیمت است. یکی از روش هایی که با آن می توان به اطلاعات ارزشمندی در رابطه با گیاهان دارویی رسید، بررسی فلور منطقه و ارزیابی اتنوبوتانی آن است. باتوجه به استقبال روزافزون دنیای امروز از داروهای گیاهی و زمینه بسیار مساعد جهت رشد و رویش انواع گیاهان دارویی در ایران بر آن شدیم که در جهت شناساندن منابع گیاهان منطقه گردنه رخ گام کوچکی برداریم. مواد و روش ها: در این تحقیق فلور گیاهی منطقه گردنه رخ، واقع در استان چهارمحال بختیاری طی سال های ۹۳-۹۱ جمع آوری و مورد شناسایی سیستماتیک قرار گرفت. همچنین مصارف سنتی و محلی گیاهان جمع آوری شده از طریق مصاحبه حضوری با افراد بومی مورد پرسش قرار گرفت. نتیجه گیری: این تحقیق نشان داد که اغلب گیاهان منطقه دارای اثر دارویی بوده و برای مطالعات آینده ارزشمند هستند.

کلیدواژه ها

Plants Collection, Traditional applications, Gardaneh Rokh, Medicinal plants, جمع آوری گیاهان, مصارف سنتی, گردنه رخ, گیاهان دارویی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.