تبیین "تقطیر البول" در متون کهن طبی کدام یک؟ قطره قطره آمدن یا تکرر ادرار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نوجوان

فتانه هاشم دباغیان

زینب قنبری

اسماعیل ناظم

محمد کمالی نژاد

روشنک مکبری نژاد

چکیده

سابقه و هدف: اختلال در عملکرد سیستم ادراری تحتانی، روند طبیعی ذخیره سازی و دفع ادرار را با مشکل مواجه ساخته و آثار بیماری زای فراوان بر روی سلامت جسمی و روانی مبتلایان گذاشته و امروزه از مشکلات اساسی در حوزه سلامت و بهداشت به حساب می آید. بررسی رویکرد قدما به بیمای های مثانه و علایم ادراری می تواند باب تازه ای را در نحوه مواجهه و درمان این مشکلات به روی درمان گران و بیماران بگشاید. مقدمه این امر، تبیین و به روزآوری مفاهیم و اصطلاحات طبی ذکر شده در متون معتبر و کهن طبی است. تقطیر البول از جمله اصطلاحات طبی است که قدما آن را ذیل مبحث مربوط به اختلال عملکرد سیستم ادراری تحتانی ذکر کرده اند. مطالعه متون نشان می دهد که این اصطلاح، مفهوم طبی فراتری از معنای تحت اللفظی خود که ادرار قطره ای است، دارا می باشد. لذا بر آن شدیم تا به تبیین آن بپردازیم. مواد و روش ها: مباحث مربوط به مثانه و اختلالات عارض بر بول با تمرکز بر تقطیر البول، در کتب طبی مرجع مطالعه شد. تمام مطالب مربوط به تعریف تقطیر البول و اسباب و علل آن جمع آوری شد و مورد تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفت، یافته های به دست آمده نهایتا جمع بندی و دسته بندی گردید و در قالب این مقاله مروری-تحلیلی به رشته تحریر درآمد. یافته ها: نتیجه بررسی ها حاکی از آن است که شاید بتوان گفت تقطیر البول، بیش از آنکه به معنای قطره قطره آمدن ادرار باشد، به معنای تکرر ادرار است و علل به وجود آورنده آن یا ناشی از بول به عنوان ماده دفعی، یا ناشی از آلات بول یعنی مثانه و عضله موجود در گردن مثانه و یا ناشی از مشارکت اعضای دیگر با مثانه است. نتیجه گیری: تقطیر البول می تواند با علایم دیگر ادراری از جمله حرقت البول، عسر البول و سلس البول همراه باشد که در این صورت، علت به وجود آورنده هر یک از این علایم، تقطیر البول را نیز موجب می شود. بیشتر در تقطیر البول ناشی از علل عسر البول است که ادرار به شکل قطره ای دفع می شود. .

کلیدواژه ها

“taghtir ol bol”, urinary dribbling, urinary frequency, “osr ol bol”, pollakiurea, تقطیر البول, ادرار قطره ای, تکرر ادرار, عسر البول, سیستم ادراری تحتانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.