گیاه کبر از دیروز تا امروز

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده وحید

مهدی یوسفی

سید احمد امامی

چکیده

سابقه و هدف: گیاه کبر با قدمت چندین هزارساله از گیاهان مهم تیره Capparidaceae است که دارای پراکنش وسیعی در جهان و ایران است. این گیاه از زمان های بسیار دور مورد توجه حکمای قدیم بوده است و در کتب معتبر طبی و داروسازی قدیم به خواص داروئی و درمانی متعدد آن اشاره شده است. در مطالعات متعدد سالیان اخیر نیز اثرات درمانی مهمی برای این گیاه به تائید رسیده است لذا این تحقیق به منظور بررسی تطبیقی دیروز تا امروز این گیاه انجام گرفته است. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع مروری و براساس مطالعه کتابخانه ای انجام گرفته است. در ابتدا کتب طبی و داروسازی معتبر و مرجع طب سنتی و سپس کتب گیاه شناسی جدید و در نهایت پایگاه های اطلاعاتی معتبر خصوصیات فیتوشیمی، فارماکولوژی و کاربردهای بالینی آن بررسی شد. یافته ها: در کتب مرجع و معتبر طب سنتی به خواص درمانی این گیاه، به خصوص در امراض کبد و طحال و در تفتیح سدد آن ها تاکید زیادی شده است؛ همچنین در سال های اخیر در مطالعات متعددی، اثرات ضد دیابت، ضد فشار خون، ضد افزایش چربی خون، اثرات آنتی اکسیدان و ضدمیکروب آن و نقش آن به عنوان محافظت کننده کبد و غیره، عمدتا در مطالعات حیوانی به تایید رسیده است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به سوابق علمی و تحقیقاتی گیاه کبر ضرورت دارد نظریات طب سنتی در مورد این گیاه مورد مطالعات بالینی معتبر و فراتری قرار گرفته و مستندات مربوط به خواص این گیاه بیش از گذشته در دسترس محققین و درمانگران قرار گیرد

کلیدواژه ها

Iranian medicine, Capper, Therapeutic effect, طب ایرانی, گیاه کبر, خواص درمانی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.