بررسی تطبیقی ماساژ درمانی در مکتب ایرانی و چین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله طب سنتی اسلام و ایران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIITM-7-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا بهرامی طاقانکی

مهدی یوسفی

محمد رضا مهری

حمید رضا حسین زاده

مجید جعفری نژاد

محمد رضا نورس

چکیده

سابقه و هدف: ماساژ یکی از روش های درمانی در طب ایرانی و چینی بوده است. تاریخچه ماساژ درمانی در جهان، کاربرد طبی آن را نشان می دهد. مقاله حاضر بر آن است تا ضمن وا کاوی تاریخچه ماساژ درمانی در جهان، موارد گوناگون کاربرد آن را از منابع طبی ایرانی و چینی استخراج نماید و روش های عملی و کاربردی آن ها را بازشناسی نماید. مواد و روش ها: در این مقاله مروری، از منابع معتبر طب ایرانی و چینی و مقالات منتشر شده در پایگاه های علمی داخلی و بین المللی با معیار های مشخص استفاده شده است. مطالب با کلید واژه های معین استخراج، دسته بندی، باز خوانی و آنالیز شده است. یافته ها: در طب ایرانی واژه دلک و غمز معادل ماساژ به کار رفته است. سبک های مختلف از نظر زمانی ، میزان فشار و نوع انجام آن به صورت خشن، نرم و معتدل با هدف پرورش موضعی اندام، تحلیل مواد و هدایت آن برای دفع، تحلیل رطوبت ها ی غیر ضروری بیان شده است. در طب چینی نیز ماساژ سنتی چین شکل علمی به خود گرفته و بر حسب سبک های آن نام های مختلفی را پیدا کرده است. ماساژ چینی با تعادل میان Yin و Yang در بدن بیمار، تنظیم ارگان های اصلی (Zang) و ارگان های فرعی (Fu) و درناژ مریدین ها و تقویت گردش انرژی حیاتی و خون در بدن به پیشگیری و درمان کمک می کند. نتیجه گیری: هر دو مکتب طبی برای ماساژ اصول مدون شامل تعریف ، انواع، اندیکاسیون ها در متون معتبر خود دارند. اخیرا تحقیقات در جهت شناسائی و بروز رسانی این روش دستی در پیشگیری و درمان شروع شده است. اگر چه در طب چینی این سبک مدون و شکل آکادمیک علمی پیدا کرده است، اما در طب سنتی ایران نیاز به این امر وجود دارد.

کلیدواژه ها

Massage, “Dalk and Ghamz”, Persian Traditional Medicine, Chinese Traditional Medicine., دلک, غمز, ماساژ درمانی, ماساژ چینی, طب سنتی ایران, طب سنتی چین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.