تاثیر سطوح مختلف شوری آب بر محتوی خاکستر، غلظت عناصر و زیست توده سالیکورنیا (.Salicornia bigelovii Torr)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسن رنجبر

استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

هادی پیراسته انوشه

استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

مهدی شیران تفتی

محقق، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

مجید نیکخواه

محقق، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

سالیکورنیا (Salicornia bigelovii Torr.) به دلیل تحمل زیاد به آب های بسیار شور و داشتن ارزش اقتصادی در تولید علوفه، دانه روغنی و مصرف تازه خوری به عنوان یک گیاه امیدبخش مطرح بوده است. به منظور مطالعه واکنش این گونه به تیمارهای مختلف شوری آب، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و با ۴ تکرار در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام شد. تیمارهای آب شور شامل ۲، ۵، ۸، ۱۱، ۱۴ و ۱۷ دسی زیمنس برمتر بود، که با استفاده از رقیق نمودن آب دریای خلیج فارس تهیه شد. نتایج نشان داد که شوری تا ۸ دسی زیمنس بر متر مقادیر وزن تر و خشک را افزایش داد، ولی افزایش شوری با کاهش وزن تر و خشک همراه بود. میزان کاهش وزن تر در تیمارهای ۲، ۵، ۱۱، ۱۴ و ۱۷ دسی زیمنس برمتر در مقایسه با تیمار ۸ دسی زیمنس بر متر به ترتیب ۲۶.۹، ۹.۵، ۱۲.۰، ۲۰.۰ و ۳۵.۸ درصد بود. این میزان کاهش در مورد وزن وزن خشک به ترتیب ۲۳.۴، ۲۰.۷، ۲۷.۴، ۳۸.۹ و ۴۱.۷ درصد بود. با افزایش میزان شوری آب، محتوی خاکستر شاخساره گیاه روند صعودی و معنی داری داشت. کمترین و بیش ترین میزان خاکستر شاخساره به ترتیب در شوری ۲ و ۱۷ دسی زیمنس برمتر و به مقدار ۲۴.۸ و ۴۱.۳ درصد بود. با افزایش میزان شوری آب، غلظت کلر و سدیم در شاخساره گیاه افزایش و غلظت عناصر کلسیم و پتاسیم کاهش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش، تحمل به شوری در سالیکورنیا با تجمع نمک در بافت گیاه و از طریق تنظیم اسمزی انجام می‎شود. قابلیت تجمع عناصر، ضمن اینکه توان گیاه پالایی سالیکورنیا را تقویت می نماید، ولی افزایش درصد خاکستر بر ارزش علوفه ای گیاه تاثیر منفی داشته و لذا تعیین ارزش تغذیه ای سالیکورنیا و آنالیز خوراک آن در حضور دام نیاز به بررسی بیشتر دارد.

کلیدواژه ها

آب دریا, تنظیم اسمزی, شورزیست, علوفه, گیاه پالایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.