اثر کاربرد قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) بر خصوصیات رشدی و جذب برخی عناصر غذایی در گیاه ریحان تحت سطوح مختلف رطوبت خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-14-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی صلاحی استاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

بهرام عابدی

استادیار، گروه باغبانی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

یحیی سلاح ورزی

استادیار، گروه باغبانی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد

چکیده

به منظور ارزیابی اثر کاربرد قارچ تریکودرما در شرایط سطوح مختلف آبیاری بر خصوصیات رشدی و جذب برخی عناصر در گیاه ریحان آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال ۱۳۹۷ در گلخانه اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل ۳ سطح آبیاری (۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اول و مایه زنی با قارچ تریکودرما (غلظت ۱۰۸ ) و عدم مایه زنی با قارچ تریکودرما به عنوان فاکتور دوم بودند. نتایج نشان داد کاربرد قارچ T. harzianum در سطوح مختلف آبیاری اثر معنی داری بر صفات رشدی و جذب عناصر در گیاه ریحان داشت. بیشترین میزان وزن تر (۳۹.۲۷ گرم در بوته) و خشک اندام هوایی (۵.۹۱۶ گرم در بوته) و وزن تر (۵.۳۶۵ گرم در بوته) و خشک ریشه (۲.۱۲۹ گرم در بوته) و سطح برگ (۱۱.۸۲۸ سانتیمتر مربع) در تیمار سطح آبیاری ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد قارچ تریکودرما مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان جذب عنصرهای فسفر(۰.۰۰۳۸ میلی گرم بر گرم وزن خشک)، پتاسیم (۰۱۹۹/۰ میلی گرم بر گرم وزن خشک) و نیتروژن (۰.۰۱۶۳۷ میلی گرم بر گرم وزن خشک) در تیمار سطح آبیاری ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی همراه با کاربرد قارچ تریکودرما مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش به طور کلی می توان بیان کرد کاربرد قارچ T. harzianum همراه با گیاه ریحان در شرایط سطوح مختلف آبیاری قابلیت بهبود رشد گیاه را داشته و منجر به افزایش کارایی گیاه و جذب مواد غذایی می شود.

کلیدواژه ها

پتاسیم, سطح برگ, فسفر, نیتروژن, Ocimum sativum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.