مدل جامعه شناختی فریب پنهانی در بازار ایران (مطالعه موردی شهر قم)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه جامعه شناسی نهادهای اجتماعی، دوره: 4، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_SSIMU-4-10_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید سلیمانی

پژوهشگر

رضا فاضل

عضو هیات علمی

حبیب صبوری خسرو شاهی

عضو هیئت علمی

چکیده

یکی از پدیده­های رایج در جامعه بازار، پدیده «فریب پنهانی» است. هدف پژوهش حاضر دستیابی به مدلی برای تبیین علل روی آوری کسبه، پیشه­وران و بازاریان به پدیده فریب پنهانی در شهر قم است. روش پژوهش، کیفی، از نوع بنیادی و بر مبنای نظریه بازکاوی بود. اعتبار طیف مفهومی و مقولات از طریق مراجعه به داوران و کارشناسان مشخص گردید. شرکت کنندگان پژوهش، کسبه و پیشه­وران شهر قم به تعداد ۴۵ نفر بودند. برای تحلیل داده­ها، از سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج نشان داد عمده­ترین شرایط علی موثر در وقوع پدیده «فریب پنهانی»، عبارت­اند از: ضعف دینداری، رفتارهای توجیهی/جبرانی، سوء مدیریت در کسب و کار، طمع­ورزی، ضعف اخلاق حرفه­ای، عدم نظارت صحیح، ضعف آموزش، دستیابی سریع به اهداف. علاوه بر آن، زمینه­ها، شرایط مداخله­گر، پدیده، راهبردها و پیامدهای پدیده نیز در قالب مدل پارادایمی به تصویر کشیده شد. نتایج پژوهش حاضر موید نظریه مثلث تقلب دونالد کریسی(۱۹۵۳)، بود و ابعاد جدیدی به آن افزود.

کلیدواژه ها

مدل, فریب پنهانی, غش در معامله, بازار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.