ریخت شناسی داستان علی بابا و چهل دزد بغداد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PERSI-11-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان گورک

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی و پیام نور مهاباد

چکیده

   قصه های هزارویک شب یکی از متون کهن ادبیات فولکلور جهان است. این کتاب مجموعه ای از حکایت های گوناگون است که توسط دختری به نام «شهرزاد» برای پادشاهی به نام «شهریار» روایت می شود.متاسفانه این اثر جاودانه در ایران بسیار کم مورد کنکاش قرار گرفته است؛ درحالی که شهرتی جهانی دارد. در این پژوهش، سعی می شود داستان «علی بابا و چهل دزد بغداد » که یکی از قصه های مشهور هزارویک شب است، به شیوه ریخت شناسی تحلیل شود؛ در این مسیر،ابتدا آن را به ساختار افقی که نمایانگر دید جزئی نگر خواننده است، تجزیه کرده، آنگاه کنشگرهای اصلی داستان را مشخص کرده و در آخر، داستان را به ساختار عمودی که نمایانگر دید راوی یا دانای کل است، تجزیه می کنیم؛ به این ترتیب، به کامل ترین شیوه، هدف اصلی پژوهش که مطالعه اجزای قصه است، حاصل می شود.

کلیدواژه ها

ساختار افقی قصه, ساختار عمودی قصه, ریخت شناسی, علی بابا و چهل دزد بغداد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.