سنجش اثرات زیست محیطی ناشی از شهرهای جدید بر مناطق پیرامون (مورد مطالعه: شهر جدید رامشار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی رویین تن سازی سیستان
  • کد COI اختصاصی: ROEINTAN01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شهبازی

استادیار ژئومورفولوژی، گروه جغرافیا، دانشگاه زابل

فاطمه پیروزرام

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، گرایش محیط زیست شهری دانشگاه زابل

ابوذر نکویی

دانشجوی دکتری عمران مدیریت منابع آب و عضو هیات مدیره شهر جدید رامشار

چکیده

ارزیابی اثرات زیست محیطی شهرهای جدید بر مناطق پیرامون به عنوان رویکردی اجتناب ناپذیر در سنجشمیزان سازگاری این سیاست با مولفه های توسعه شهری با توجه به اثرگذاری گسترده آن بر فضاهای اکولوژیشهرهای ایران امری ضروری به نظر می رسد. در همین چارچوب، سنجش اثرات زیست محیطی ناشی از شهرجدید رامشار در مناطق پیرامون هدف اصلی این مقاله می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدفتحقیق، کاربردی و از منظر چارچوب پژوهش، تحلیلی-توصیفی است. جامعه آماری در پژوهش حاضر شاملدو بخش میباشد. در بخش اول، ساکنان مناطق پیرامون (روستاهای تا شعاع ۱۰ کیلومتری) با جمعیت (۱۳۵۴۲نفر)، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران ۳۷۳ نفر تعیین شد. بخش دوم جامعه نمونه افراد متخصص وآگاه در زمینه (برنامه ریزی شهری، محیط زیست) حاضر می باشد که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعدد ۲۰ نفرتعیین گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS و مدل های FARAS و FANP ، FAHP ،استفاده گردید. نتایج نشان داد، شهر جدید رامشار بر محیط زیست مناطق پیرامون خود تاثیر بسزاییدارد.همچنین نتایج بررسی هر یک از اثرات زیست محیطی در مراحل (ساخت و بهره برداری)، با استفاده ازمدل های FARAS و FANP نشان داد، فرسایش خاک با مقدار k به دست آمده ۰/۴۷۶ در اولویت قرار دارد. در نهایت نتایج مدل AHP فازی، جهت رتبه بندی هر یک از اثرات در مراحل (ساخت و بهره برداری) نشان داد، بیناثرات در مراحل مطرح شده، به ترتیب اثر زیست محیطی در مرحله بهرهبرداری با وزن نرمال شده ۰/۵۶۸ واثر زیست محیطی در مرحله ساخت با وزن نرمال شده ۰/۴۳۲، بالاترین و پایین ترین میانگین ها را به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها

اثرات زیست محیطی، مناطق پیرامون، توسعه، شهر جدید رامشار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.