سواد سلامت و بهره گیری از خدمات سلامت درجامعه شهری کرمان،۱۳۹۰

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-11-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود نکویی مقدم

Kearman University of Medical Sciences, Kearman, Iran.

سحر پروا

Kearman University of Medical Sciences, Kearman, Iran.

محمدرضا امیراسماعیلی

Kearman University of Medical Sciences, Kearman, Iran.

محمدرضا بانشی

Kearman University of Medical Sciences, Kearman, Iran.

چکیده

  سابقه و هدف: . با وجود افزایش نگرانی­ها درباره نتایج سواد سلامت پایین، تاثیرات سواد سلامت بر وضعیت سلامت و بهره­گیری از خدمات سلامت روشن نیست. هدف از این مطالعه ارزیابی سواد سلامت و تعیین ارتباط میان سواد سلامت و بهره­گیری از خدمات سلامت در جامعه شهری کرمان بود.   روش بررسی: در مطالعه ای که به روش مقطعی در شهر کرمان صورت گرفته است، ۱۰۰۰ نفر از افراد باسواد ۱۷ سال و بالاتر مورد پرسشگری قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. برای آنالیز داده ها از شاخص ­ های توصیفی و نیز برای بررسی ارتباط متغیرهای از آزمون آماری کای دو، t و آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی استفاده گردید.   یافته ها: در حدود شصت درصد از افراد سطح سواد پایین(ناکافی و مرزی) داشتند. تحصیلات(۰۰۱/۰ p= ) و وضعیت بیمه (۰۰۲/۰ p= ) بیشترین ارتباط را با سواد سلامت نشان داد. سواد سلامت بر بهره­گیری از خدمات سلامت موثر بود. افرادی با نمره سواد سلامت بالا، به یک مرکز بهداشتی و درمانی مراجعه نموده بودند (۰۰۶/۰ p= ). بستری شدن در بیمارستان در افرادی با سواد سلامت پایین بیشتر گزارش شده بود(۰۰۳/۰ p= ). تاثیر سواد سلامت بر فاکتورهای بهره­گیری از خدمات سلامت بعد از حذف اثر عوامل مخدوش کننده، نیز تایید شد.   نتیجه گیری: سواد سلامت در کرمان پایین ارزیابی شد. بهبود سواد سلامت ممکن است استراتژی موثری در بهبود وضعیت سلامت و بهره­گیری از خدمات سلامت گردد. ارزیابی سواد سلامت برای بازتاب سطوح سواد سلامت افراد و تقاضای مناسب از نظام مراقبت سلامت مدرن باید در برنامه ها و سیاست گذاری های نظام سلامت لحاظ گردد. فرهنگ­سازی و آموزش برای بالا بردن سطح سواد سلامت جامعه و بهبود الگوی بهره­گیری از خدمات سلامت، همکاری و هماهنگی نزدیک نظام سلامت، آموزش و رسانه­ها را می­طلبد.      این مقاله حاصل پایان نامه جهت دریافت مدرک کارشناسی ارشد است که طرح پژوهشی آن از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تصویب شده است.

کلیدواژه ها

Health Literacy, Health Services Utilization, Kearman, سواد سلامت، بهره گیری از خدمات سلامت، کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.