کارایی جاذب ساقه جو در حذف یون کادمیوم از محلول های آبی باروش جریان پیوسته

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-12-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین سلمانی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

محمد حسن احرامپوش

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

حسین مسعودی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

محمد تقی قانعیان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

محسن عسکری شاهی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

رضا رحیمیان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.

چکیده

مقدمه: انتشار فلزات سنگین در محیط زیست ناشی از صنعتی شدن و شهرنشینی، یک مسئله نگران کننده در سراسر جهان می باشد. یون کادمیوم یکی از فلزات سنگین غیر ضروری، غیر مفید و خیلی سمی برای انسان، حیوانات و گیاهان است که حداکثر غلظت مجاز آن ۰۰۵/۰ میلی گرم در لیتر توسطWHO تعیین شده است. روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین مطالعه شده اما استفاده از جاذب های ارزان قیمت برای حذف این فلزات در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این تحقیق روش جریان پیوسته را برای حذف یون کادمیوم از محلول های آبی توسط جاذب تهیه شده از ساقه جو مطالعه شد. روش بررسی : این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در سال ۱۳۹۰ انجام شد. ذرات ساقه جو در محدوده ۱۹/۱ تا ۲ میلیمتر در ستونی با جریان روبه پایین برای حذف یون کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی pH برابر ۶ ودمایC°۲۷ آزمایش ها ثابت بود واثر متغیرهای غلظت اولیه ورودی، دبی جریان ورودی و ارتفاع بستر جاذب بر میزان حذف یون کادمیوم مطالعه شد. برای هر آزمایش مقدار ۶ میلی لیتر نمونه در زمان های ۳۰ دقیقه از خروجی ستون جمع آوری و غلظت یون کادمیوم در هر نمونه با دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. یافته ها : نتایج آزمایش ها نشان داد که منحنی شکست ستون جاذب به متغیرهای مطالعه شده وابسته است. افزایش دبی و غلظت، زمان رسیدن به نقاط شکست و اشباع جاذب راکوتاه تر و افزایش عمق بستر آنرا طولانی تر می کند.  ماکزیمم یون کادمیوم جذب شده بر روی جاذب mg/g۰۷/۱۰در شرایط دبی ml/min ۳ ، عمق بستر  cm ۳۰ و غلظت اولیه mg/l ۳۰  بدست آمد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، با افزایش دبی ورودی میزان ظرفیت جاذب و راندمان جذب کاهش می یابد. در دبی ورودی ml/min ۲ یون کادمیوم بخوبی از روی ستون با جاذب ساقه جو حذف می شود.داده ها نشان دادند که این جاذب برای جذب یون کادمیوم ظرفیت جذب نسبتا بالایی دارد. لذا پیشنهاد می شود روش جریان پیوسته با پارامترهای بدست آمده در این مطالعه در فرآیند تصفیه شیمیایی آب وفاضلاب مورد بررسی قرار گیرد.  

کلیدواژه ها

Keyword: Aqueous solution, Barley stem, Cadmium ion, Continuous flow, Natural sorbent, واژه های کلیدی: جاذب طبیعی, جریان پیوسته, ساقه جو, محلول های آبی, یون کادمیوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.