بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان خانه دار شهر یزد در زمینه بازیافت مواد زائد جامد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-12-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی صفدری

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

محمد حسن احرامپوش

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

محمد تقی قانعیان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

محمد علی مروتی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

اعظم محمدلو

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

مهدی میرزایی علویجه

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

چکیده

  مقدمه: امروزه بازیافت یکی از راه های نجات بشر از انبوه زباله هایی است که تولید می کند. در واقع بازیافت به معنای یک سیستم با هدف بهینه سازی مصرف منابع مختلف به منظور دستیابی به سود کلی بیشتر همراه با تولید مواد زائد کم تر است. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد و زنان خانه دار شهر یزد در زمینه بازیافت مواد زائد جامد بود.   روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود و جامعه مورد پژوهش زنان خانه دار شهر یزد بودند که در یک نمونه ۳۰۰ نفری به صورت خوشه ای تصادفی از پنج منطقه شهر شامل: شمال، جنوب، شرق، غرب، مرکز و از هر منطقه دو خوشه (هر خوشه شامل یک محله بود که ۳۲ خانوار آن مورد بررسی قرار می گرفت) انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی و پایایی معتبر در چهار بخش جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش و عملکرد می باشد که به صورت مصاحبه و خودگزارش دهی توسط دو کارشناس آموزش دیده تکمیل گردیدند.   یافته ها: میانگین سن شرکت کنندگان ۲۱/۱۵±۸۴/۴۱، ۷/۳۲% (۹۸ نفر) دارای تحصیلات دیپلم، ۸۸% (۲۶۴ نفر) دارای وضعیت اقتصادی متوسط، ۸۴% (۲۵۲ نفر) متاهل، ۳/۵۰% (۱۵۱ نفر) خانه دار، ۳/۸۳% (۲۵۰ نفر) با وضعیت سکونت مالکیت بودند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد آنها به ترتیب برابر با ۹۱/۱±۲۱/۸،(از کل ۱۴ امتیاز) ۴۷/۴±۵۹/۳۶ ( از کل ۵۰ امتیاز) و ۶۷/۰±۸۹/۱ ( از کل ۳ امتیاز) بود. بین سطح تحصیلات زنان با آگاهی (۰۰۱/۰ > p ) با نگرش (۰۰۴/۰ = p ) و بین شغل و آگاهی (۰۰۱/۰> p ) آن ها رابطه آماری معناداری وجود داشت. همچنین همبستگی معناداری بین میانگین نمره آگاهی و نگرش (۲۸۳/۰)، آگاهی و عملکرد (۱۲۲/۰) و عملکرد و نگرش (۲۴۱/۰) وجود داشت.   نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان در سطح قابل قبولی قرار داشته اما با تاکید بیشتر بر جنبه های آموزشی خصوصا از طریق شهرداری ها می توان عملکرد بهتری از زنان را شاهد بود. همچنین با ایجاد برنامه های مشارکتی و تشویقی بین خانواده و شهرداری ها می توان در ارتقاء این فعالیت زیست محیطی گام هایی در خور توجه برداشت.    

کلیدواژه ها

Knowledge, Attitude, Performance, Recycling, Solid waste, Women., آگاهی، نگرش، عملکرد، بازیافت، مواد زائد جامد، زنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.