امکان سنجی تولید کمپوست با استفاده از پوست پسته و مخلوط پوست پسته و فضولات مرغی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-12-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ملکوتیان

Kerman University of Medical Sciences,

کامیار یغماییان

Tehran University of Medical Sciences

محمد مبینی

Kerman University of Medical Sciences,

چکیده

مقدمه: پوست پسته یکی از محصولات فرعی فرآوری پسته است، که بعلت فسادپذیری سریع باعث آلودگی محیط زیست و ایجاد مشکلات بهداشتی شده است. لذا بایستی به طریق مناسب، بهداشتی و اقتصادی دفع گردد. هدف از این تحقیق تعیین قابلیت کمپوست شدن پوست پسته و مخلوط پوست پسته با فضولات خام مرغی با استفاده از پارامترهای رسیدگی کمپوست  است. روش بررسی: مطالعه توصیفی – مقطعی است که در فاصله زمانی مهر لغایت بهمن ۱۳۹۰ در شهر رفسنجان انجام شد. پوست پسته جمع آوری شده در دو ویندرو که یکی فقط پوست پسته و دیگری مخلوط پوست پسته با فضولات خام مرغی قرار داده شد. ویندرو ها در فواصل زمانی ۷، ۱۴، ۲۱، ۲۸، ۳۵، ۴۲، ۷۰، ۸۰، ۱۱۰، ۱۲۰ روز به صورت دستی زیرورو شدند و در این زمان ها نمونه برداری از آنها صورت گرفت. پارامترهای شیمیایی شامل pH ،EC ، کربن محلول در آب، نسبت C/N، بعد از هر زیرورو نمودن اندازه گیری شد. یافته ها: میانگین مقادیر پارامترهای شیمیایی رسیدگی در کمپوست پوست پسته و کمپوست مخلوط پوست پسته با فضولات مرغی به ترتیب، نسبت C/N، ۱۴/۰±۷۱/۱۸و ۰۹/۰±۹۲/۱۱، pH ۰۳/.۰±۹۳/۷ و ۱۱/۰±۱۱/۸، کربن محلول در آب (میلی گرم بر گرم) ۱۶/۰±۲۳/۷ و ۲۹/۰±۸۱/۳، به دست آمد. نتیجه گیری: مدت زمان رسیدگی کمپوست مخلوط پوست پسته با فضولات مرغی ۷۰ روز بود. کیفیت هر دو کمپوست تولیدی در اغلب موارد در محدوده استاندارد کمپوست ایران قرار دارند و به منظور حفظ بهداشت محیط منطقه، تولید و اجتناب از هدر رفت منابع مالی پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

Keywords: Pistachio hull, Compost, Broiler litter, Rafsanjan, واژه های کلیدی: پوست پسته, کمپوست, فضولات مرغی, رفسنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.