بررسی پرتوهای گاما در سنگ های ساختمانی موجود در شهر کرمان، سال ۱۳۹۲

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-13-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد ملکوتیان

دانشگاه علوم پزشکی کرمان

مریم صادقی

دانشگاه علوم پزشکی کرمان

علیرضا نصیری

دانشگاه علوم پزشکی کرمان

چکیده

چکیده مقدمه: برخی سنگ های ساختمانی عناصر رادیواکتیوی نظیر اورانیوم و توریوم دارند. از آنجا که انسان بطور متوسط ۸۰ درصد وقت خود را در داخل ساختمان ها سپری می کند احتمال پرتوگیری آن توسط انسان بالا می رود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی دزیمتری سنگ های ساختمانی در سنگفروشی های شهر کرمان در سال ۱۳۹۲ به منظور مشخص کردن میزان پرتوزایی آنها می باشد. روش بررسی: با مراجعه به سنگفروشی های شهر کرمان، سنگ های ساختمانی موجود و مصرفی، شناسایی و فهرستی از آنها تهیه گردید. جمعا ۲۷۵ نمونه از انواع مختلف سنگ توسط دزیمتر قلمی مدل MKS در دو حالت تعیین آهنگ دز گاما EDR))Equivalent Dose Rate برحسب میکروسیورت بر ساعت و تعیین دز معادل گاما ED (Equivalent Dose) برحسب میلی سیورت اندازه گیری شد. یافته ها: بیشترین میزان EDR در سنگ های گرانیت مورد آزمایش مربوط به گرانیت وارداتی قرمز چین به میزان ۲۲/۰، در سنگهای مرمریت، صورتی انارک به میزان ۰۷۷/۰، در سنگ های آهکی، زرد ماکو به میزان ۰۳/۰ و در سنگ های چینی، کرم عباس آباد به میزان۰۳۹/۰ میکروسیورت بر ساعت مشاهده شد. میزان ED تمامی نمونه ها برابر صفر تعیین گردید. نتیجه گیری: اگرچه میزان پرتوی اکثریت سنگ های مورد آزمایش کمتر از حد مجاز می باشد اما میزان دز سنگ های گرانیت کمی بیش از حد مجاز می باشد، از این رو توصیه می شود در مواردی که سنگ های مشابه با دز کمتر در کشور وجود دارد از ورود آنها جلوگیری شود. ضمنا تدوین استانداردهای ملی برای پرتوزایی انواع سنگ ها به منظور استفاده در ساختمان ها توصیه می شود. واژه های کلیدی: دزیمتری، سنگ های ساختمانی، کرمان، گاما

کلیدواژه ها

Dosimetry, Building stones, Kerman, Gamma, دزیمتری, سنگ های ساختمانی, کرمان, گاما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.