تاثیر مداخلات مهندسی و مدیریتی بر ارتقاء سطح شاخص های فرهنگ ایمنی در کارگران یک کارخانه لوله نورد سازی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-13-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین سپهر

Hamadan University of Medical Sciences,Hamadan

ایرج محمدفام

Hamadan University of Medical Sciences,Hamadan

دامون کتابی یزدی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

نسرین سپهر

چکیده

مقدمه: سازمان تامین اجتماعی کشور تعداد حوادث ناشی از کار را در شش ماه اول سال ۱۳۸۸، ۹ هزار و ۸۵۶ مورد تخمین زده است که بخش عمده ای از این حوادث در یک سیستم مدیریت ایمنی نادرست همراه با سطح پایین شاخص های فرهنگ ایمنی شکل گرفته است. لذا مطالعه حاضر در جهت ارتقاء سطح شاخص های فرهنگ ایمنی مبتنی بر اجرای مداخلات مهندسی و مدیریتی در کارگران یک کارخانه لوله نورد سازی در شهر همدان در سال های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ صورت پذیرفت. روش بررسی: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی به روش قبل و بعد، بر روی کلیه کارگران یک کارخانه لوله نورد سازی در شهر همدان (۱۲۰ نفر) به منظور بررسی سطح شاخص های فرهنگ ایمنی، قبل و بعد از انجام مداخلات مهندسی و مدیریتی از نسخه فارسی پرسشنامه استاندارد (Health and Safety Executive) HSE استفاده گردید. یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهند میانگین سطح شاخص نهایی فرهنگ ایمنی کارگران مورد مطالعه قبل از انجام مداخلات مهندسی و مدیریتی از ۲۰۴ با انحراف معیار ۴۲/۴۳ (فرهنگ ایمنی منفی) به ۱۱/۳۱ ± ۳۱۸ (فرهنگ ایمنی مثبت) پس از انجام مداخلات ارتقاء یافته است. همچنین نتایج نشان می دهند تمامی شاخص های دهگانه فرهنگ ایمنی نیز پس از انجام مداخلات به میزان قابل توجهی افزایش یافته اند (۰۰۱/۰P< ). نتیجه گیری: نتایج مطالعات گوناگون نشان می دهند اولویت اولیه جهت خلق فرهنگ ایمنی مثبت، آموزش می باشد که این مهم پس از انجام مداخلات در کارخانه مذکور میسر و واحد آموزش تاسیس و شرح وظایف آن مشخص گردید. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهند که با افزایش سن و سابقه کار، سطح شاخص نهایی فرهنگ ایمنی کارگران افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

Safety Culture, Engineering and Management Interventions, HSE Questionnaire, فرهنگ ایمنی, مداخلات مهندسی و مدیریتی, پرسشنامه HSE

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.