بررسی کارایی پودر گل گیاه تلخه در حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ از محیط های آبی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 13، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-13-5_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی گل کاری

Islamic Azad University

محمد تقی قانعیان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences,Yazd, Iran.

محمد حسن احرامپوش

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences,Yazd, Iran.

محبوبه دهواری

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences,Yazd, Iran.

چکیده

مقدمه: فاضلاب های رنگی صنایع نساجی معمولا حاوی مواد سمی و پایدار در محیط زیست می باشند. لذا در طی سال های گذشته کاربرد روش های متعددی در حذف آنها بررسی شده است. رنگ راکتیو قرمز۱۹۸ از نظر ساختار جزء رنگ های منو آزو است که در حال حاضر در صنایع نساجی داخل کشورکاربرد بسیار گسترده ای دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی کارایی پودر گل گیاه تلخه در حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ از محیط های آبی است. روش بررسی: این مطالعه بصورت تجربی و آزمایشگاهی انجام و در آن اثر pH محلول، غلظت رنگ، دوز جاذب و زمان تماس مورد بررسی قرار گرفته است.در این مطالعه غلظت رنگ به روش اسپکتروفتومتری در طول موج ۵۱۸ نانومتر تعیین گردید. میزان مطابقت داده ها با ایزوترم های لانگمیر، فروندلیچ و تمکین نیز بررسی شده است. یافته ها: نتایج بیانگر افزایش راندمان حذف رنگ با کاهش pH، افزایش دوز جاذب و افزایش زمان می باشد.افزایش غلظت رنگ از ۱۰ به ۵۰ میلی گرم در لیتر در حضور ۸/۰ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر جاذب، ۴=pH و زمان تماس ۱۲۰ دقیقه منجر به کاهش راندمان حذف از ۸۹/۶۷% به ۱۶/۴۷% گردید. به علاوه ایزوترم فروندلیچ تطابق بهتری با داده های جذب مطالعه حاضر داشت. نتیجه گیری: نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که پودر گل گیاه تلخه دارای راندمان بالایی در حذف رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸ است. این جاذب آماده سازی آسان و هزینه کمی را دربردارد و به دلیل توانایی جذب خوب، می توان آن را برای حذف سایر آلاینده های زیست محیطی نیز استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Reactive Red ۱۹۸ dye, Russian Knapweed Flower powder, surface adsorption, natural adsorbents, رنگ راکتیو قرمز ۱۹۸, پودر گل گیاه تلخه, جذب سطحی, جاذب های طبیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.