بررسی وضعیت ویتامین D در مبتلایان به پرفشاری خون در مرکز بهداشتی درمانی آزادشهر یزد سال ۱۳۹۲

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 13، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-13-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا لولویی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

حسن مظفری خسروی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

محمدرضا میرجلیلی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

حسین فلاح زاده

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

فائزه پورسلیمان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه:کمبود ویتامین D یکی از مهمترین عواملی است که در پاتوژنز و پیشرفت پرفشاری خون موثر دانسته شده است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ویتامین D در افراد مبتلا به پرفشاری خون در شهر یزد بوده است. روش بررسی: افراد شرکت کننده در این مطالعه توصیفی– مقطعی ۵۶ نفر شامل ۳۵ زن و۲۱ مرد ۵۰-۲۵ ساله دارای پرونده فشار خون در مرکز بهداشتی درمانی شهری آزادشهر یزد بودند که جهت تشخیص قطعی پرفشاری خون (دارا بودن فشار خون سیستولی بیشتر یا مساوی ۱۴۰ میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولی بیشتر یا مساوی ۹۰ میلی متر جیوه) فشار خون آنها مجددا اندازه گیری گردید. جمع آوری داده ها به وسیله نمونه های خونی جهت بررسی غلظت های سرمی ۲۵- هیدروکسی ویتامین D ، پاراتورمون، کلسیم، سدیم، پتاسیم، فسفر و منیزیم انجام گرفت.کمبود ویتامین Dبه صورت سطح سرمی ۲۵ – هیدروکسی ویتامین D کمتر از ۳۰ نانوگرم در میلی لیتر تعریف شد. در این مطالعه ،کمبود خفیف ویتامین D ، به صورت سطح سرمی ۲۵ – هیدروکسی ویتامین D بین ۲۰ تا ۹/۲۹ نانوگرم در میلی لیتر ، کمبود متوسط بین ۱۰ تا ۹/۱۹ نانوگرم در میلی لیتر و کمبود شدید کمتر از ۱۰ نانوگرم در میلی لیتر تعریف شد. یافته ها: بر اساس یافته های این مطالعه مشخص شد که ۱۹ نفر از افرادمورد بررسی (۹/۳۳%) مبتلا به کمبود خفیف، ۱۶ نفر مبتلا به کمبود متوسط(۶/۲۸%) و ۷ نفر از آنها(۵/۱۲%) مبتلا به کمبود شدید ویتامین D بودند. تنها ۱۴ نفر (۲۵%) از افراد مورد بررسی وضعیت ویتامین D طبیعی داشتند.لازم به ذکر است. میانگین غلظت سرمی پاراتورمون، کلسیم، سدیم، پتاسیم، فسفر و منیزیم در تمام افراد در محدوده طبیعی قرار داشت. بین متغیر جنس یا سن و وضعیت ویتامین D افراد ارتباط معنا داری یافت نشد (۰۵/۰ P< ). نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه، فراوانی کمبود ویتامین D در افراد مبتلا به پرفشاری خون مورد بررسی بسیار قابل ملاحظه بود. علاوه بر این رفع کمبود این ویتامین و اثر آن بر پرفشاری خون قابل توصیه است. این مقاله بر گرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید صدوقی یزد می باشد.

کلیدواژه ها

Cholecalciferol, Vitamin D deficiency, Hypertension, کوله کلسیفرول, کمبود ویتامین D, پرفشاری خون, یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.