ارزیابی روشنایی در کارگاه های بافندگی شهر یزد
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 14، شماره: 5
- کد COI اختصاصی: JR_TBS-14-5_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 260
نویسندگان
Shahid Sadoughi University of Medical Sciences,
Gonabad University of Medical Science
Shahid Sadoughi University of Medical Sciences,
Shiraz University of Medical Sciences
چکیده
مقدمه: روشنایی خوب، باعث بالا رفتن بازده کار و همچنین اثرات مفید بر حالات فیزیولوژیک عمومی افراد دارد. رابطه معنی داری بین روشنایی کم و فراوانی بالای حوادث ناشی از کار وجود دارد. با توجه به اهمیت روشنایی و نظر به اینکه کارگاه های بافندگی به دلیل کار دقیق و حساس و عدم نظارت ارگان های مربوطه به روشنایی بالایی نیاز دارند، این مطالعه با هدف ارزیابی روشنایی در کارگاه های بافندگی شهر یزد در دو فصل بهار و پاییز و بهبود روشنایی در کارگاه های با شرایط روشنایی ضعیف صورت گرفت. روش بررسی: این پژوهش، در۱۰ کارگاه خانگی بافندگی شهر یزد انجام شد. اندازه گیری ها در خردادماه به دلیل وجود حداکثر روشنایی طبیعی و آبان ماه در روزهای ابری سال صورت پذیرفت. بنابر این در هر دو فصل سال روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی مورد بررسی قرار گرفت. بدین صورت که به منظور اندازه گیری نور طبیعی تمام منابع روشنایی مصنوعی(لامپ)خاموش گردید و پس از اندازه گیری، با روشن نمودن مجدد لامپ ها، میزان روشنایی کلی (طبیعی و مصنوعی) اندازه گیری شد. به منظور اندازه گیری روشنایی عمومی از الگوی ارایه شده توسط Illuminating Engineering society و ایستگاه سطوح کار استفاده گردید. با توجه به اینکه اپراتور اکثر ساعات کاری را در قسمت چله و جلوی دستگاه سومت سپری میکرد اندازه گیری های موضعی در این دو قسمت صورت گرفت. در پایان کارگاه های با روشنایی کمتر از حد استاندارد شناسایی و مداخلاتی جهت بهبود شرایط موجود انجام گرفت و مجددا روشنایی این کارگاه ها اندازه گیری شد. یافته ها: حداقل و حداکثر میانگین شدت روشنایی کلی در فصل بهار به ترتیب مربوط به کارگاه های شماره ۴ و ۶ با مقادیر ۶۷/۲۷۸ و ۵۳/۴۵۲ لوکس می باشد.کارگاه های شماره ۵ و ۲ با مقادیر ۴۷/۱۸۴ و ۴۳/۲۱۸ لوکس به ترتیب دارای حداقل و حداکثر مقدار نور روز در فصل بهارمی باشند. کمترین و بیشترین میانگین شدت روشنایی کلی در فصل پاییز به ترتیب مربوط به کارگاه های ۲ و ۶ با مقادیر ۱۳/۲۳۰ و ۵۷/۴۰۰ لوکس و همچنین حداقل و حداکثر میانگین شدت روشنایی طبیعی به ترتیب مربوط به کارگاه های ۶ و ۳ با مقادیر ۳۷/۱۵۱ و ۷۷/۱۸۳ لوکس می باشد. با انجام طراحی مجدد و یک سری مداخلات نظیر: تعویض لامپ ها، تمیز کردن سطوح و لامپ ها روشنایی کارگاه شماره ۴،۲ به میزان حد استاندارد رسید. نتیجه گیری: اکثر کارگاه های بافندگی مورد مطالعه دارای روشنایی مطلوبی بوده که البته با تدابیری همچون چیدمان صحیح و نظافت و گردگیری دوره ای لامپ ها، تعویض مرتب چراغ های سوخته و استفاده از لامپ فلورسنت می توان شرایط روشنایی محیط را بهبود بخشید.کلیدواژه ها
Lighting, assessment, knitting, utility, روشنایی, ارزیابی, بافندگی, مطلوبیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.