بررسی سطح توسعه یافتگی سلامت شهرستان های استان یزد با استفاده از تکنیک تاکسونومی عددی در سال ۱۳۹۲

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 14، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-14-6_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله عسکری

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

راضیه منتظر الفرج

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

حسین فلاح زاده

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

جواد احمدی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: از اوایل دهه ۹۰ که مفهوم توسعه انسانی به عنوان یکی از ملاک های ارزیابی توسعه یافتگی مطرح شد، بهبود سلامت و بهداشت جامعه که رکن اساسی این توسعه را تشکیل می داد، به چالشی برای دولت ها مبدل گردید. لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین سطح توسعه یافتگی سلامت شهرستان های استان یزد با استفاده از تکنیک تاکسونومی عددی در سال ۱۳۹۲، انجام گرفت. روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی بوده که به بررسی وضعیت شاخص های بهداشتی و درمانی در ۱۰ شهرستان استان یزد ، در سال ۱۳۹۲ پرداخته است. داده های مورد نیاز بر اساس نظر خبرگان و مراجعه به معاونت های توسعه مدیریت و منابع، غذا و دارو، بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، مرکز بهداشت استان یزد، مرکز آمار استان یزد و سازمان بهزیستی استان یزد جمع آوری گردید و با استفاده از تکنیک های تحلیل سلسله مراتبی و تاکسونومی عددی تحلیل گردید. یافته ها: شهرستان های مهریز و ابرکوه به ترتیب با درجه توسعه یافتگی ۴۷۴/۰ و ۹۸۷/۰، برخوردارترین و محروم ترین شهرستان های استان می باشند و شهرستان های بافق، یزد، اردکان، میبد، تفت، بهاباد، صدوق و خاتم به ترتیب در این بین قرار می گیرند. نتیجه گیری: اختلاف و شکاف در سطح توسعه یافتگی بهداشت و درمان، بین شهرستان های استان یزد وجود دارد که امید است مسئولان کشوری و استانی در تخصیص امکانات بهداشتی و درمانی به هر یک از شهرستان های استان یزد، میزان برخورداری و توسعه یافتگی هر شهرستان را ملاک عمل قرار داده و بر مبنای آن، برنامه ریزی نمایند.

کلیدواژه ها

Development, Health, Numerical taxonomy, Yazd province, تاکسونومی عددی, توسعه یافتگی, سلامت, استان یزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.