اثر پرتوالکترونی برخواص فیزیکی وشیمیایی و ویژگی های حسی بستنی سنتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 14، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-14-6_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حسین پورگنجارودی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

بهادر حاجی محمدی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

هنگامه زندی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

جواد بیابانی اردکان

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

الهه تازه

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

چکیده

مقدمه: با توجه به افزایش کاربرد فناوری پرتودهی در ارتقای ایمنی محصولات غذایی نیاز است که اثرات این فناوری جدید بر خواص ظاهری و ویژگی های  حسی محصولات مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد به این دلیل که اولین عاملی که توجه مصرف کننده را برای خرید یک محصول غذایی جلب می کند، ویژگیهای ظاهری و خواص حسی آن است. هدف از این مطالعه تعیین اثر پرتوالکترونی بر خواص فیزیکوشیمیایی و ویژگی های حسی بستنی سنتی می باشد. روش­بررسی: نمونه های بستنی سنتی زعفرانی از فروشگاهی در سطح شهر خریداری و جهت منجمد نگه داشتن نمونه، نمونه ها درون جعبه سرد قرار داده شده و به آزمایشگاه منتقل شدند .نمونه ها با حفظ شرایط انجماد تحت تابش پرتوالکترونی با دزهای ۱،۲،۳ و۵ کیلوگرمی قرار گرفتند و پس از یک هفته نگهداری در دمای°C ۱۸ - ،آزمون های فیزیکوشیمیایی شامل رطوبت،چربی، قند و pH و آزمون های حسی شامل رنگ، بو، مزه و پذیرش کلی بر روی آن  انجام شد. یافته­ها: نتایج نشان دادند که تفاوت قابل ملاحظه ای بین نمونه های گروه تیمار (پرتودهی شده) و گروه شاهد از نظر میزان قند، چربی و pH وجود نداشت. اما اختلاف معنا داری در میزان رطوبت اندازه گیری شده در نمونه های تیمار شده با پرتو الکترونی و نمونه شاهد دیده شد (۰۵/۰p< ). همچنین  اگر چه دز های ۱ و ۲ کیلوگری اثر معنی داری روی ویژگی های حسی محصول نداشت، اما با افزایش دز پرتودهی به مقادیر بالاتر از ۲ کیلو گری ،پذیرش کلی و رنگ به طور قابل توجهی کاهش یافت (۰۵/۰p< ). نتیجه­گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که حداکثر دز قابل توصیه برای پرتودهی محصول بستنی سنتی ۲ کیلوگری است و دز های بالاتر موجب افت کیفیت محصول می شود.

کلیدواژه ها

Traditional ice cream, Electron beam irradiation, physicochemical characteristics, sensory Properties, بستنی سنتی, پرتوالکترونی, خواص فیزیکوشیمیایی, ویژگی های حسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.