بررسی رابطه بین آگاهی از علم ارگونومی و میزان آسیب های شغلی کادر پرستاری در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 14، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-14-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 325
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریدون لعل

Zahedan university of medical sciences

رمضان میرزایی

Zahedan university of medical sciences

مهدی محمدی

Zahedan university of medical sciences

عبدالله غلامی

Tehran University of Medical Sciences

حمزه شهبازی

shahid sadoughi University of Medical Sciences

سجاد دری کفرانی

shahid sadoughi University of Medical Sciences

الهام احمدی

Birjand

چکیده

مقدمه: ارگونومی به معنای قاعده و قانون کار می باشد و به بررسی روابط انسان با محیط کارش با محور بهبود شرایط زندگی و کاری فرد می پردازد. لذا مطالعه ی حاضر قصد دارد با تعیین میزان آگاهی از اصول ارگونومی و شرایط کاری پرسنل، زمینه را برای ارائه ی راهکارهای کنترلی مناسب در برابر آسیب های شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی در بیمارستان ها فراهم نماید. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی تعداد ۵۲۳ نفر از پرسنل کادر پرستاری در ۴ بیمارستان شهر یزد مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. متغیرهای اصلی مورد بررسی میزان آگاهی از اصول ارگونومی، شرایط کاری، میزان آسیب های شغلی و متغیرهای دموگرافیک بودند. اطلاعات پس از استخراج، وارد نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ گردیده و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، کلموگروف اسمیرنوف، کای دو، t-test مستقل، من ویتنی و پیرسون مورد پردازش قرار گرفت. یافته ها: میزان آگاهی پرستاران در زمینه ی ارگونومی با میانگین) ۰۷۶±۲.۸۶ (از ۵ امتیاز در حد متوسط، شرایط کاری پرستاران با میانگین )۰.۵۸±۲.۴۱ (در حد ضعیف و میزان آسیب های شغلی از قبیل اختلالات اسکلتی عضلانی با میانگین )۰.۸۷±۲.۶۷( نیز در حد ضعیف بود. بین میزان آگاهی از علم ارگونومی و میزان آسیب های شغلی از لحاظ آماری ارتباط معکوس(P-value=۰.۰۴) و بین شرایط کاری و میزان آسیب های شغلی، ارتباط مستقیم معنی داری مشاهده گردید (P-value< ۰.۰۰۱). علت اصلی بروز اختلالات و آسیب های شغلی در پرستاران مورد مطالعه انجام فعالیت به صورت ایستاده بود. همچنین بین میزان تحصیلات افراد با مشکلات و اختلالات اسکلتی عضلانی ارتباط معنی داری مشاهده گردید (P-value< ۰.۰۰۱). نتیجه­گیری: برنامه های آموزشی مدون و جامع و به کارگیری مداخلات ارگونومیک جهت بهبود شرایط کاری می تواند نقش موثری در کاهش آسیب های شغلی پرستاران داشته باشد.

کلیدواژه ها

Ergonomics awareness, job injuries, Nurses, ارگونومی, آگاهی, آسیب شغلی, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.