بررسی تعیین کننده های رفتار پیشگیری کننده از عفونت ادراری در زنان باردار براساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در شهر یزد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-15-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید سعید مظلومی محمود آباد

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

زهره کریمیان کاکلکی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

بهناز انجذاب

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

طاهره سلطانی

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: عفونت ادراری یکی از شایع ترین عوارض بارداری به حساب می آید، که با به کارگیری رفتارهای پیشگیری کننده می توان از وقوع آن جلوگیری کرد. هدف از مطالعه حاضر تعیین رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری در زنان باردار براساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در شهر یزد بود. روش بررسی: این مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی ۱۶۰ نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد، که مبتلا به عفونت ادراری بودند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه مبتنی بر ساختارهای مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و جداول توزیع فراوانی بیان وبا آزمون های تی تست تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: در میان زنان باردار مورد مطالعه ۱/۶۳% (۱۰۱ نفر)  نمره آگاهی متوسط و ۹/۳۶% (۵۹ نفر)  نمره آگاهی خوب داشتند. از نظر نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی۱/۷۳% ( ۱۱۷ نفر)  نمره موانع درک شده خوب، ۹۵% (۱۵۲ نفر)  نمره منافع درک شده خوب، ۹۵% (۱۵۲ نفر) نمره حساسیت درک شده خوب و ۳/۸۱% (۱۳۰ نفر ) نمره شدت درک شده خوب داشتند. بین نمره کلی آگاهی با نگرش همبستگی معنی داری وجود داشت(۰۲/۰p=) ولی همبستگی آگاهی با رفتار(۰۸/۰p=) و همبستگی نگرش با رفتار(۰۹/۰p=) معنی دار نبود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج نیاز است که در مداخلات آتی بر سازه موانع درک شده در جهت پیشگیری از عفونت ادراری تمرکز شود و همچنین رفتارهای مربوط به عادات غذایی و نظافت بیشتر مد نظر قرار گیرد، همچنین لزوم مشارکت خانواده، همسر و رسانه های جمعی در طراحی برنامه های آموزشی ضروری است.

کلیدواژه ها

Health belief model, Pregnant women, Urinary tract infection, عفونت ادراری, زنان باردار, مدل اعتقاد بهداشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.