تاثیرطراحی و ارزشیابی برنامه آموزش بهداشت بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد خانواده بیماران مسلولین شهرستان زابل در ارتباط با بیماری سل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-15-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبیدالله فرجی

KurdistanUniversity of Medical Sciences, Sanandaj, Iran.

عباسعلی رمضانی

School of Health, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

محمد عباس زاده بزی

دانشگاه علوم پزشکی زابل

هادی عبداله زاد

Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran

علی علی آبادی

Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

چکیده

چکیده مقدمه: سل یکی از قدیمی ترین بیماری های بشر است و در طول سالیان دراز همواره به عنوان یکی از عوامل مرگ ومیر و ناتوانی انسان ها مطرح بوده است. ازآنجاکه سل معلول فقر وفقر معلول جهل وجهل مهم ترین شاخص ضعف فرهنگی است، هدف این مطالعه طراحی وارزشیابی برنامه آموزش بهداشت در خانواده مسلولین شهر زابل نسبت به بیماری سل بود. روش بررسی: نوع مطالعه مداخله ای- نیمه تجربی (قبل و بعد) بود.جامعه مورد مطالعه شامل تمام افراد خانواده های مسلولین شهرستان زابل ( ۹۵ نفر) بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه طراحی شده در زمینه آگاهی، نگرش و عملکرد در رابطه با بیماری سل بود که مشتمل بر ۴۳ سوال بود.آموزش از طریق سخنرانی وآموزش چهره به چهره انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار ۱۸SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و همچنین استفاده از آزمون های آماری Tزوج وTمستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی، اطلاعات مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و۰۵/۰ P< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد. نتایج: میانگین آگاهی افراد موردمطالعه در قبل از آموزش ۹۳/۹ (از مجموع ۲۰ امتیاز) بود که بعد از آموزش به ۴۲/۱۷ افزایش پیدا کرد و میانگین نمره نگرش افراد موردمطالعه در قبل از آموزش ۶۷/۳(از مجموع ۹ امتیاز) بود که بعد از آموزشبه ۴۵/۷ افزایش پیدا کرد و میانگین نمره عملکرد افراد موردمطالعه در قبل از آموزش ۰۴/۷(از مجموع ۱۴ امتیاز) بود که بعد از آموزشبه ۷۷/۱۲ افزایش پیدا کرد و این اختلاف در سطح ۰۵/۰≥p معنی دار بود. نتیجه گیری: برنامه آموزشی موثر می تواند سطح آگاهی، نگرش و عملکرد افراد خانواده را در مورد بیماری های مختلف افزایش داده و درنتیجه منجر به ارتقای سلامتی جامعه گردد.لذا مسئولان و برنامه ریزان بهداشتی کشور می توانند با برگزاری کلاس های آموزشی و ارتقای سطح آگاهی جامعه گام موثری در جهت بهبود وضعیت سلامت جامعه بردارند.

کلیدواژه ها

Education, Evaluation, Knowledge, Attitude, Performance, Tuberculosis and Zabol, آموزش, ارزشیابی, آگاهی, نگرش, عملکرد, سل, زابل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.