پیش بینی بلند مدت بارش با استفاده از سیگنال های هواشناسی، کاربرد شبکه های عصبی مصنوعی (منطقه جنوب شرق ایران)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM02_092
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5945
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کارآموز

استاد دانشکده عمران دانشگاه تهران

مریم رحیمی فراهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، عمران - آب دانشگاه صنعتی امیرکبیر

علی مریدی

دانشجوی دکتری آب دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

پیش بینی بلند مدت بارش در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب، خصوصا در مناطق با اقلیم خشک و نیمه خشک، از اهمیت بالایی برخوردار است. دراین مقاله، روشی برای پیش بینی بارش سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی به عنوان پیش بینی کننده (Predictor) و شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان ابزار شبیه سازی و پیش بینی کننده، مورد استفاده قرار گرفته اند. روش ارائه شده از دو گام تشکیل شده است. درگام اول، ارتباط بین سیگنال های اقلیمی از جمله تغییرات فشار در تراز سطح آب دریا (SLP) و همچنین اختلاف فشار بین نقاط پر فشار و کم فشار (SLP دلتا) با بارش منطقه مورد مطالعه تعیین میگردد. در گام دوم، مدل شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی میزان بارش بر اساس سیگنال های انتخابی در گام اول توسعه داده شده است. برای بررسی کارآیی روش پیشنهادی، از آن برای پیش بینی بارش حوزه آبریز رودخانه کاجو واقع در جنوب شرق ایران استفاده شده است. در این راستا همبستگی بارش در 5 ماه آذر تا فروردین که 75% بارش سالانه را در بر می گیرند، در تاخیرهای مختلف، با سیگنال های اقلیمی منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. پس از تعیین سیگنال های موثر و نقاط شاخص، مدل شبکه عصبی برای پیش بینی بارش منطقه تدوین شده است. نتایج بدست امده نشان دهنده کارآیی مناسب و دقت قابل قبول شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی بلند مدت بارش می باشد به طوری که بارش های واقعی در 70% از سال ها در دامنه تعریف شده پیش بینی قرار می گیرند . از این رو، با استفاده از روش توسعه داده شده می توان وضعیت بارش های حوزه را از قبل تعریف نمود و در مدیریت و بهره برداری از منابع آب حوزه دخالت داد.

کلیدواژه ها

پیش بینی بلند مدت بارش, سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی, شبکه های عصبی مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.