نقدی بر کتاب باستان شناسی ماد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-17-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مهرآفرین

مدیر گروه باستان شناسی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

چکیده

دوره ماد از مهم ترین ادوار تاریخی ایران به شمار می رود، زیرا در این دوره اقوام ایرانی/ آریایی برای نخستین بار موفق به تشکیل حکومت در غرب ایران کنونی شدند. این دولت زمینه پیدایش و شکوفایی امپراتوری هخامنشی را فراهم کرد و بسیاری از اصول حکومت داری، اجتماعی، مذهبی، و به طور کلی بنیادهای تمدنی را به شاخه دیگری از ایرانیان منتقل کرد. از این حکومت به علت کمبود منابع مستند تاریخی، خصوصا ایرانی و آثار باستان شناختی، اطلاعات چندانی در دست نیست. این عوامل سبب شده است تا انتشارات قابل توجهی از دوره ماد دردست رس باستان شناسان و مادپژوهان قرار نداشته باشد و دانشجویان رشته باستان شناسی از بدو تاسیس این رشته متکی به جزوات پراکنده ای باشند که به گونه ای ناقص و تکراری در اختیارشان قرار می گرفت.انتشار کتاب باستان شناسی دوره ماد خلا اطلاعات باستان شناسی این دوره را تاحدود زیادی ترمیم کرد و برای دانشجویان رشته باستان شناسی این فرصت را به وجود آورد تا در یک مجلد، تمامی اطلاعات مربوط به سرفصل دروس یادشده را موردمطالعه قرار دهند. این کتاب دارای امتیازات فراوانی است که سعی می شود ضمن برشماری و یادآوری آن ها به برخی از کاستی ها نیز اشاره شود تا نویسنده کتاب ضمن بازبینی در چاپ های آتی، درصورت صلاح دید، از این پیش نهادها نیز استفاده کند.

کلیدواژه ها

قوم ماد, باستان شناسی, باستان شناسی ماد, هنر ماد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.