تاثیر الیسیتورهای متیلجاسمونات و سالیسیلیک اسید بر میزان تولید متابولیتهای ثانویه و ظرفیت آنتیاکسیدانی گیاه کلپوره (Teucrium polium L.) در شرایط in vitro

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه زیست شناسی گیاهی ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPB-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه هاشمیان

دانشگاه فردوسی مشهد

علی گنجعلی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم ، گروه زیست شناسی

منیره چنیانی

مشهد- بلوار وکیل آباد- دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

کلپوره (Teucrium polium L.)، گیاهی دارویی و متعلق به خانواده نعناعیان است. بهرهبرداری بی رویه انسان از رویشگاه های طبیعی برای مصارف دارویی و پراکنش کم، این گیاه را در معرض خطر انقراض قرار داده است؛ در این راستا، استفاده از روشهای زیست فناوری به شکل روش جایگزین در تولید متابولیت های دارویی مطرح است. در پژوهش حاضر، آزمایشی با هدف افزایش تولید متابولیتهای ثانویه و ظرفیت آنتیاکسیدانی گیاه کلپوره با استفاده از الیسیتورهای متیل جاسمونات (MeJa) و سالیسیلیک اسید (SA) انجام شد. ریزنمونه های برگ از گیاهان چهارماهه رشد یافته در شرایط هیدروپونیک تهیه و در محیط کشت MS حاوی غلظتهای ۵/۰، ۱و ۵/۱ میلیگرم در لیتر هورمونهای ۲ و ۴- دی کلروفنوکسی استیک اسید (۲,۴-D) و غلظتهای ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلیگرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) به طورمجزا و ترکیبی کشت شدند. کالوسهای منتخب که دارای بیشترین درصد (۱۰۰ درصد) کالوسزایی بودند (محیط کشت های MS حاوی غلظت های ۵/۱ و ۲ میلیگرم در لیتر BAP) تحت تاثیر تیمارهای مجزای غلظتهای صفر، ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم در لیتر الیسیتورهای متیلجاسمونات و سالیسیلیک اسید قرار گرفتند. پس از۴۰ روز، محتوای ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل آنها در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و در سه تکرار ارزیابی شد؛ در این آزمایش، بیشترین محتوای فنل کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی نمونهها در کالوس های تیمارشده با غلظت ۱۰۰ میکروگرم در لیتر الیسیتور سالیسیلیک اسید و پس از آن، در غلظت ۵۰ میکروگرم در لیتر الیسیتور متیل جاسمونات مشاهده شد که تفاوت معناداری نسبت با یکدیگر داشتند. در این آزمایش، مصرف ۱۰۰ میکروگرم در لیتر سالیسیلیک اسید در محیط کشت دارای ۵/۱ میلیگرم در لیتر BAP بیشترین تاثیر را بر محتوای فلاونوئید کل کالوس ها داشت؛ بنابراین، کاربرد غلظتهای مناسب این الیسیتورها نقش موثری در افزایش ترکیبات موثره دارویی گیاه کلپوره دارد.

کلیدواژه ها

کلپوره, آنتیاکسیدان, سالیسیلیک اسید, الیسیتور, فلاونوئید, فنل, متیلجاسمونات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.