زیست چینه نگاری سازند پابده در میدان نفتی پارسی (فروافتادگی دزفول، جنوب غرب ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-37-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه سبک رو

دانشجوی دکتری چینه نگاری و دیرینه شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد وحیدی نیا

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمدحسین آدابی

استاد، گروه حوزههای رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

نسرین هداوندخانی

دکتری چینه نگاری و رسوب شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

به منظور مطالعه زیست چینه نگاری و شناسایی زون های زیستی سازند پابده برمبنای زون بندی های زیستی جدید روزن داران شناور در محدوده تتیس، یک برش تحت الارضی در جنوب فروافتادگی دزفول واقع در میدان نفتی پارسی (چاه اکتشافی شماره-۱) انتخاب شد. برمبنای مطالعه سازند پابده در میدان پارسی (چاه اکتشافی شماره-۱) ۳۲۰ مقطع نازک میکروسکوپی مطالعه دقیق زیست چینه نگاری شده است. ضخامت سازند پابده در این برش، ۴۰۴ متر و لیتولوژی عمده آن شامل شیل، مارن، سنگ آهک رسی، سنگ آهک و سنگ آهک چرتی است. مرز زیرین سازند پابده با سازند گورپی به صورت ناپیوسته و مرز بالایی آن با سازند آسماری به صورت پیوسته است. در مطالعه زیست چینه نگاری سازند پابده، ضمن تشخیص ۷۵ گونه متعلق به ۲۵ جنس از روزن داران شناور، ۱۹ زون زیستی در سازند پابده براساس یا معادل زون بندی های زیستی جدید (Wade et al. ۲۰۱۱) در محدوده تتیس شناسایی و معرفی شده است. زون های زیستی شناسایی شده، ۳ زون زیستی در پالئوسن، ۱۱ زون زیستی در ائوسن و ۵ زون زیستی در الیگوسن را شامل می شوند که با بعضی از زون های ارائه شده در محدوده تتیس تطابق خوبی را نشان می دهند. براساس مجموعه فسیلی و زون های زیستی شناسایی شده، سن سازند پابده در برش تحت الارضی مطالعه شده پالئوسن میانی (سلاندین)– الیگوسن پسین (شاتین) تعیین شده است. زون های زیستی شناسایی شده در این برش با برش های تنگ حتی، یال شمالی تنگ پابده و چهارده در زون ایذه حوضه زاگرس مقایسه شدند.

کلیدواژه ها

سازند پابده, پالئوسن, الیگوسن, فروافتادگی دزفول, میدان نفتی پارسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.