بررسی الودگی های انگلی اردک ماهی (Esox lucius) در دریاچه شهدای خلیج فارس تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ICII08_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 695
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد دقیق روحی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، بندر انزلی

سیدفخرالدین میرهاشمی نسب

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، بندر انزلی

چکیده

دریاچه شهدای خلیج فارس با وسعت حدود ۱۴۰ هکتار در شمال غرب شهر تهران و در محدوده پارک چیتگر با هدف تفریحی احداث شده است. به منظور کنترل بیولوژیک جمعیت ماهیان هرز در این دریاچه حدود ۲۰۰۰ عدد اردک ماهی با وزن متوسط ۲۵۰ - ۱۵۰ گرم طی دو سال ۹۵ و ۹۶ از تالاب انزلی به این دریاچه معرفی شدند. در سال ۹۷ جهت بررسی وضعیت رشد و سلامت اردک ماهیان رهاسازی شده اقدام به نمونه برداری فصلی از این ماهیان شد. تعداد ۲۴ عدد اردک ماهی صید شده پس از زیست سنجی مورد بررسی انگل شناسی قرار گرفتند. متوسط طول کل ماهیان مورد بررسی ۱۲.۳۴ ± ۴۸.۵۵ سانتیمتر و متوسط وزن آنها ۸۶۶.۷۲ ± ۹۶۱.۳۵ گرم بود. شایع ترین انگل در اردک ماهیان بررسی شده مونوژن Tetraonchus monenteron ب ود. آبشش های کلیه ماهیان بررسی شده به این انگل آلوده بودند و بطور متوسط از هر ماهی ۳۱۳.۷ کرم شمارش گردید. انگل Raphidascaris acus با شیوع ۸۰.۹ % دومین انگل شایع در این ماهیان بود. بطور متوسط از روده هر یک از ماهیان مورد بررسی ۸.۲ عدد کرم رافید آسکاریس جدا گردید. سایر انگل های جداسازی شده از اردک ماهیان مورد بررسی عبارت بودند از: انگل چشمی Diplostomum spathaceum با شیوع ۳۰ ،% انگل ارگازیلوس با شیوع ۳۴.۸ %، مرحله کوپه پودید انگل لرنهآ که درآبشش ۳۸.۹ % از ماهیان مورد بررسی حضور داشت. انگل Rhipidoctyle ilense که تنها یک عدد از آن در روده یکی از ماهیان مورد یررسی مشاهده گردید. به نظر می رسد اغلب انگلها به همراه میزبان خود از تالاب انزلی به دریاچه چیتگر انتقال یافته باشند.

کلیدواژه ها

چیتگر، تالاب انزلی، شیوع، رافیدآسکاریس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.