تحلیل چرخه هیدرولوژی حوضه آبریز دریاچه ارومیه با مدل WetSpass-M

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-14-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش رحیمی

فاطمه بشیریان

سعید موحدی

رضا ذاکری نژاد

چکیده

تغییرات سطح دریاچه ارومیه یک مشکل منطقه ای با تغییر ساختار اکوسیستم در شمال غرب ایران همراه است؛ بنابراین تحلیل بیلان آبی حوضه دریاچه ارومیه در زمینه بارش، رواناب، تبخیر و تعرق، برگاب و نفوذ در مدیریت این مشکل موثراست. شبیه سازی متغیرها در وضعیت خشک سالی (۱۳۹۶) و ترسالی (۱۳۷۱) با داده های توپوگرافی، خاک، دما، بارش، تبخیر، سطح ایستابی و تصاویر که ماهواره ای لندست با روش های زمین آمار، طبقه بندی تصاویر ماهواره ای و مدل WetSpass – M انجام شد. یافته ها نشان داد در سال های مرطوب (۱۳۷۱) از مجموع بارش سالانه، ۵۸/۴۲ درصد تبخیر و تعرق، ۷/۲۰ درصد رواناب، ۳۱/۱۸ درصد نفوذ و ۳/۲ درصد برگاب می شود. در خشک سالی ها (۱۳۹۶)، این ارقام به ترتیب به ۵۵/۴۹، ۱/۵۵، ۳۹/۷۷ و ۳/۱۹ درصد تغییر یافتند. نتایج آزمون اعتبارسنجی نشان داد که مدل دارای کیفیت خوب تا رضایت بخش در برآورد بیلان آبی (۰/۶۰=RSR) و (۰/۶۳=NSE) و برآورد های بهتر در دوره های ترسالی نسبت به خشک سالی است. کاهش رواناب ناشی از خشک سالی ، تغییرات کاربری اراضی و انتقال آب بین حوضه ای بود. علاوه بر آن، توزیع فضایی تغییرات، نشان داد که به دلیل تغییرات کاربری بیشتر و اجرای پروژه های آب بر در بخش های شرقی حوضه، این کاهش شدیدتر بود.

کلیدواژه ها

ترازمندی آب, حوضه آبریز دریاچه ارومیه, سنجش از دور, مدل WetSpass, M

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.