مقایسه روش های واسنجی میانگین گیری بایزی و وایازش لجستیک برای پیش بینی احتمالاتی بارش روی ایران
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 14، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JWAI-14-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 388
نویسندگان
چکیده
در این پژوهش، نتایج حاصل از اجرای یک سامانه پیش بینی همادی با استفاده از هشت پیکربندی مختلف مدل WRF برای تولید پیش بینی های احتمالاتی بارش روی ایران ارائه می شود. برای شرایط مرزی و اولیه مدل ها از داده های سامانه پیش بینی جهانی موسوم به GFS با تفکیک افقی ?/? درجه استفاده شد. روش های میانگین گیری بایزی (BMA) و وایازش لجستیک برای واسنجی پیش بینی های احتمالاتی بارش ??، ?? و ?? ساعته در پاییز و زمستان ????-???? اعمال شد. داده ها شامل دو دوره آموزش و ارزیابی بود. پیش بینی احتمالاتی بارش تجمعی ?? ساعته با استفاده از نمودارهای اطمینان پذیری و ROC، امتیاز RPS و امتیازهای مهارتی RPSS و RSS در آستانه های ?/?، ?/?، ?، ??، ?? و ?? میلی متر ارزیابی شد. نتایج نشان داد که پیش بینی احتمالاتی سامانه همادی به روش BMA اعتماد پذیرتر و تفکیک پذیرتر از روش وایازش لجستیک بود؛ به گونه ای که در روش BMA پس از واسنجی، نمودار اطمینان سنجی و نمودار ROC بهبود قابل توجهی داشت. نتایج حاصل از درستی سنجی نشان می دهد که پس از واسنجی، امتیاز RPS در روش BMA برای پیش بینی های ??، ?? و ?? ساعته به ترتیب ??، ?? و ?? درصد و در روش وایازش لجستیک به ترتیب ??، ?? و ?? درصد نسبت به پیش بینی خام کاهش یافت. به طورکلی نتایج نشان داد که استفاده از روش BMA برای واسنجیده کردن برونداد خام سامانه همادی برای پیش بینی های بارش با وجود هزینه های کم محاسباتی، نسبت به روش وایازش لجستیک برتری جزیی و نسبت به پیش بینی خام نتایج را به طور قابل ملاحظه ای بهبود داده و استفاده از آن در پیش بینی های عملیاتی توصیه می شود.کلیدواژه ها
سامانه همادی, مدل WRF, پیش بینی احتمالاتی, میانگین گیری بایزی, وایازش لجستیک, درستی سنجیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.