بررسی عملکرد هیدرولیکی، فنی و بهره برداری ایستگاه های پمپاژ آبرسانی روستاهای استان ایلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-15-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 287
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا حسینی

جعفر مامی زاده

لیلی شفیعی

نبی یاسمی

چکیده

دسترسی به آب کافی و بهداشتی، یکی از نیازهای اساسی جامعه روستایی است. بیشترین انرژی لازم برای تامین، انتقال و توزیع آب شرب روستایی با ایستگاه های پمپاژ تامین می شود. با توجه به اهمیت صرفه جویی در مصرف انرژی، بررسی وضعیت راندمان سامانه های پمپاژ، اهمیت زیادی دارد. راندمان سامانه های پمپاژ از عوامل مختلفی، همچون عوامل هیدرولیکی، الکتریکی، مکانیکی، نگهداری و مدیریتی متاثر است. این پژوهش با هدف بررسی راندمان ایستگاه های پمپاژ تاسیسات آبرسانی روستاهای استان ایلام انجام شد. برای انجام این پژوهش، متغیرهای هیدرولیکی (سرعت جریان، دبی و فشار)، متغیرهای الکتریکی (جریان، ولتاژ، ضریب توان و توان مصرفی)، مشخصات مکانیکی (نوع پمپ و الکتروموتور) و مشخصات هندسی (عمق چاه و قطر لوله رانش) در ۱۰ ایستگاه منتخب، اندازه گیری و با محاسبه توان تولیدی و توان مصرفی الکتروپمپ ها، راندمان هر ایستگاه، جداگانه تعیین و سپس با استفاده از میانگین گیری وزنی، راندمان متوسط الکتروپمپ ها تعیین شد. نتایج نشان داد راندمان متوسط ایستگاه های پمپاژ تاسیسات آبرسانی روستایی استان ایلام، ۶۱.۴ درصد بود. از کل دبی ایستگاه های منتخب، حدود ۷۵ درصد با راندمان ۶۵.۹ درصد و ۲۵ درصد دیگر با راندمان ۴۷.۷ درصد پمپاژ می شود. راندمان در ایستگاه های پمپاژ با دبی بیشتر و اهمیت زیادتر، بیشتر از ایستگاه های کوچک است. برای افزایش راندمان انرژی مصرفی، بازنگری در طراحی ایستگاه های پمپاژ، نصب تجهیزات پایش عملکرد در محل ایستگاه های پمپاژ، تعمیر به موقع، بهره برداری و نگهداری منظم و آموزش آبداران ضروری است.

کلیدواژه ها

راندمان, ایستگاه های پمپاژ, آب شرب, آب و فاضلاب روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.