بازخوردهای تصحیحی و پاسخ به آنها در کلاس های فارسی آموزان خارجی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 285
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضامراد صحرایی

دانشیار گروه زبان شناسی- دانشگاه علامه طباطبایی

مرضیه سادات اعتمادالاسلامی

کارشناس ارشد آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان

چکیده

طبق نظر بسیاری از محققین، بازخوردهای تصحیحی شفاهی در تسهیل و تسریع فرایند یادگیری زبان دوم نقش مهمی دارند و بررسی آن ها نیز به لحاظ این که از نوع پژوهش های غیررسمی (تحقیقات درون­کلاسی) محسوب می شوند بسیار حائز اهمیت می­باشد؛ همچنین، به دلیل میدانی بودن و نزدیک بودن مشاهده گر به محیط واقعی آموزش، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، شناسایی انواع خطاهای زبان آموزان، انواع بازخوردهای مدرسان به خطاها و پاسخ های فوری زبانآموزان به آن بازخوردها و نیز تعیین بیشترین و کمترین بسامد آن ها در کلاس های آموزش زبان فارسی به عنوان زبان دوم براساس الگوی لیستر و رانتا (۱۹۹۷) می باشد. به این منظور، پنج کلاس فارسی آموزی در سطوح مقدماتی، میانی و پیشرفته و نیز شرکت کننده هایی متشکل از ۵ مدرس ایرانی زبان فارسی و ۵۷ فارسی آموز با ملیت های مختلف از طریق نمونه گیری احتمالی از نوع طبقه ای انتخاب شدند. در این پژوهش، ۳۴۲۰ دقیقه مشاهده ی کلاسی صورت گرفت که پس از متناسب­سازی داده­ها،۱۶۲۰ دقیقه از آن ها به متن نوشتاری تبدیل شد. سپس انواع بازخوردهای مدرسان، انواع خطاهای فارسیآموزان و نیز، انواع پاسخهای فوری آنها به بازخوردها مشخص، و از نرم افزارهای رایانه ای مخصوصی برای تحلیل داده ها و طراحی «نمودار گردشی توالی اصلاح خطا» استفاده شد. پس از بررسی داده ها، معلوم شد که این پژوهش، از لحاظ بیشترین نوع بازخورد ارائه شده، یعنی «تصحیح غیرصریح» و نیز بیشترین پاسخ دهی فارسی آموزان به نوع بازخورد، یعنی بازخورد «فراخوانی»، با پژوهش لیستر و رانتا (۱۹۹۷) همسو بوده، اما در مورد کم بسامدترین بازخورد و نیز کم بسامدترین پاسخ آنی زبان آموز به بازخورد مدرس، با پژوهش لیستر و رانتا (۱۹۹۷) همسو نبوده است

کلیدواژه ها

خطا, بازخورد, پاسخ به بازخورد, الگوی لیستر و رانتا (۱۹۹۷)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.