نقدی بر کتاب عرفان و فلسفه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 18، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-18-7_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا فدوی

دانشجوی دکتری عرفان و تصوف، دانشگاه سمنان

محی الدین قنبری

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نیشابور

چکیده

هدف از بررسی کتاب عرفان و فلسفه اثر والتر ترنس استیس (۱۹۶۷) نقد و تحلیل پیش فرض ها، خاستگاه، و نظریه کتاب در حل تناقض آمیز بودن تجربه عرفانی در منطق و ذهنی یا عینی بودن آن است. کتاب حاضر تجربه عرفانی و عرفان را با دیدگاه تجربه گرایی فلسفی و مسائل آن پیوند داده است. تجربه عرفانی در این اثر تجربه ای فراعینی و حتی فراذهنی و ورای منطق است؛ حال آن که با طرح نظریه منطق فازی پس از استیس امکان بازنگری در این نتیجه وجود دارد. مغایرت پیش فرض های استیس در امکان درک حقایق به کمک عرفان و بنای او بر داشتن نگرش فلسفی به موضوع و هم چنین توجه نامتوازن کتاب در پردازش عمده سنت های عرفانی مسیحی و بودایی در مقایسه با عرفان های یهودی و اسلامی با توجه به نگرش ذات گرایانه استیس و در عین حال تاثیر متغیرهای دیگر در تجربه عرفانی از دیگر نقدهای وارد بر کتاب پیش رو است.

کلیدواژه ها

عرفان, فلسفه, تجربه عرفانی, تجربه گرایی, والتر ترنس استیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.