نقد و ارزیابی کتاب سیاست/ دانش در جهان اسلام هم سویی معرفت و ایدئولوژی در دوره سلجوقی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 18، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-18-10_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 426
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رحمتی

دانشیار گروه تاریخ، دانشگاه لرستان

چکیده

نوشتار حاضر جایگاه تبیینی و تفسیری کتاب سیاست/ دانش در جهان اسلام هم سویی معرفت و ایدئولوژی در دوره سلجوقی را از دو منظر ایجابی و سلبی نقد می کند. دوره حکومت سلجوقیان دوره متمایزی را در تاریخ ایران و جهان اسلام رقم زد. وضعیت فرهنگی جامعه اسلامی، به ویژه ازمنظر دانش و رابطه آن ها با نهاد سیاست در دوره سلجوقی، از وجوه ممتاز و کم تر شناخته شده فرهنگ و تمدن اسلامی در این دوره است. مولف کتاب با استفاده از نظریه های لوئی آلتوسر و میشل فوکو چگونگی رابطه متقابل دو نهاد سیاست و دانش در دوره سلجوقی را بررسی کرده است. از نکات ممتاز این کتاب می توان به اهمیت موضوع و پردازش متفاوت مطلب و ترجمه سلیس و روان آن اشاره کرد. ازسوی دیگر، ناکامی در ارائه توصیفی یک دست و گویا از موضوع، تعمیم نامناسب، کم توجهی به شیوه پژوهش تاریخی، وجود اغلاط محتوایی، برخی معادل یابی های نامناسب، و اغلاط چاپی در ترجمه را نیز می توان به منزله نارسایی های کتاب دانست.

کلیدواژه ها

سیاست/ دانش در جهان اسلام, تاریخ اجتماعی, تاریخ ایران, سلجوقیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.