ابعاد «اخلاقی» و «کارکردی» علم اقتصاد متعارف؛ دریچه هایی برای طرح ایده «علم اقتصاد اسلامی»

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های اقتصاد اسلامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IED-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد رضائی

استادیار دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد

مهدی موحدی بکنظر

استادیار دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد

چکیده

در این مقاله، دو پیش فرض مهم که امکان وجود «علم اقتصاد اسلامی» را نفی می کند، مورد بحث قرار گرفته و دلالت های ایجابی آن تصریح شده است؛ پیش فرض هایی در باب ابعاد «اخلاقی» و «کارکردی» علم اقتصاد. پیش فرض نخست بر آن است که پژوهش ها و تحلیل های اقتصادی صرفا بیانگر روابطی میان متغیرها و پدیده های اقتصادی بوده و اساسا در عرصه هست ها (امور هستی مند) مطرح می شوند. بر اساس پیش فرض دوم، کارکرد «علم اقتصاد» در جامعه متفاوت با کارکرد «دین» است. در این جستار تلاش شده است که بررسی این پیش فرض ها با دقت ورزی های تحلیلی فلسفی از ماهیت «علم اقتصاد»، البته متکی به نظرات برخی اقتصاددانان و به فراخور موضوع، مستند به آموزه ها و برداشت های متکی بر منابع اسلامی صورت گیرد. در نهایت، هم راستا با مباحث انتقادی ارائه شده، نظر مختار در باب ماهیت «علم اقتصاد اسلامی» بیان شده است.

کلیدواژه ها

علم اقتصاد اسلامی, اخلاق و اقتصاد, فلسفه علم اقتصاد, کارکرد علم اقتصاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.