ارزیابی محتوای دستور در منابع آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان برپایه ی رویکرد دستورآموزشی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جواد هادی زاده

دانش آموخته ی دکتری زبان و ادبیات فارسی،دانشگاه فردوسی

محمد جواد مهدوی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی،دانشگاه فردوسی

رضامراد صحرایی

دانشیار گروه زبان شناسی،دانشگاه علامه طباطبائی

علی علیزاده

دانشیار گروه زبان شناسی،دانشگاه فردوسی

چکیده

این مقاله می کوشد با معرفی اصول دستور آموزشی که رویکردی نوین در آموزش دستور به زبان دوم آموزان بهشمار می رود، به ارزیابی محتوای دستور در متن­های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان بپردازد. برای دست یابی به این هدف نخست اصول دستور آموزشی معرفی شده اند. این اصول مبانی نظری پژوهش حاضر بهشمار می روند. در ادامه بازبینه ای بر پایه ی توجه به شکل اجرایی همین اصول طراحی شده است و پس از تایید روایی محتوایی آن، دویست و شش عنوان از متن­های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان (۱۳۳۴-۱۳۹۶) که در کتاب شناسی های معتبر معرفی شده اند و آموزش دستور بخشی از محتوای این آثار بوده است، براساس بازبینه ارزیابی شده اند. براساس یافته های این پژوهش و مطابق بررسی کتاب های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان بیش از شصت درصد آثار منتشر شده در این زمینه یا به آموزش دستور توجه نداشته اند یا برپایه ی سلیقه و تجربه ی مولف به موضوع دستور پرداخته اند. همچنین در میان حدود یازده درصد از آثار نسبتا مطلوب، هیچ کتابی به سطح میانی یا پیشرفته اختصاص ندارد، از همین رو پژوهش و تدوین کتاب های کاربردی مبتنی بر دستور آموزشی در زمینه ی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان بیش از پیش ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

دستور آموزشی, منابع آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان, دستور, ارزیابی محتوایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.