بررسی ویژگیهای کاغذ تهیه شده از پوست دانه آفتابگردان

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-18-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران روح نیا

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

احمد جهان لتیباری

استاد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

سید ضیاء الدین حسینی

گروه تخصصی صنایع خمیروکاغذ، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

در این تحقیق، تهیه کاغذ از پوست دانه آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفته است. طول الیاف پوست دانه آفتابگردان ۰.۸۹میلیمتر و ترکیبهای شیمیایی پوست دانه آفتابگردان شامل سلولز ۴۰.۵%، لیگنین ۳۰.۵%، خاکستر ۳.۳۳% و مواد استخراجی محلول در استن و الکل ۱.۹۳% تعیین گردید. شرایط پخت سودا شامل سه درجه حرارت ۱۶۵،۱۷۰ و ۱۷۵ درجه سانتیگراد، قلیاییت فعال در سه میزان ۱۴%، ۱۶% و ۱۸% بر مبنای سود سوزآور و نسبت مایع پخت به پوست ۶ به ۱ انتخاب شد. بازده و عدد کاپا در مناسبترین شرایط پخت (درجه حرارت ۱۶۵ درجه سانتیگراد و قلیاییت فعال ۱۶%) بر مبنای سود به ترتیب، ۵۵.۷% و ۷۴.۹۶% بدست آمدند.از این خمیر توسط پالایشگرPFI ، ۴ نوع خمیر کاغذ با ۴ درجه روانی ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه SR تهیه و از هر نوع ۵ برگ کاغذ دست ساز تهیه گردید. بررسی در مورد مقاومتهای کاغذ بدست آمده نشان داد که افزایش پالایش در محدوده تغییر درجه روانی از ۳۰ تا ۴۰ SR بر روی مقاومت در برابر پاره شدن بی تاثیر و با افزایش پالایش از این مقاومت کاسته می شود. همچنین در محدوده مورد بررسی (۳۰ تا ۶۰ SR) مشاهده شد که افزایش پالایش تاثیری در مقاومت در برابر ترکیدن و طول شکست کاغذ بدست آمده ندارد.این ماده لیگنوسلولزی در کارخانه های روغن کشی از آفتابگردان، به مقدار زیادی به صورت دورریز، تولید می شود. بخشی از آن به مصرف خوراک دام می رسد و بخشی دیگر به عنوان منبع حرارت سوزانده می شود. بدین جهت استفاده از آن می تواند در صنایع کاغذسازی و دیگر صنایع سلولزی مفید باشد.

کلیدواژه ها

خمیرکاغذ, کاغذ, فرایند سودا, پوست دانه آفتابگردان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.