بررسی تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی از ساقه کلزا

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-25-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد احمدی

کارشناسی ارشد، رشته صنایع چوب و کاغذدانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران اردبیلی

محمد مهدی فائزی پور

استاد، صنایع چوب وکاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

احمد جهان لتیباری

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی

سحاب حجازی

استادیار، صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

در این بررسی تولید خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC) از ساقه کلزا مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های ساقه کلزا از مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج جمع آوری شد. ترکیبات شیمیایی ساقه کلزا شامل درصد سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در حلال اتانول- استون و خاکستر براساس استاندارد TAPPI تعیین شد (ابعاد الیاف ساقه کلزا نیز اندازه گیری شده است). با استفاده از فرایند  نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC)، تحت شرایط زمان پخت در سه سطح ۲۰،۴۰ و۶۰ دقیقه، درصد مواد شیمیایی در ۵ سطح ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴ و ۱۶ درصد (بر مبنای NaOH). تولید خمیرکاغذ از ساقه کلزا انجام شد. به طوری که دما در تمام پخت ها ثابت و برابر با و نسبت سولفیت سدیم به کربنات سدیم ۳ به ۱ و نسبت مایع پخت به ساقه کلزا، ۸ به ۱ انتخاب شد. با هر ترکیب شرایط سه پخت انجام شده است. در پایان پخت، جداسازی اولیه الیاف با استفاده از پالایشگر آزمایشگاهی انجام شد. بازده کل ( بازده بعد از پخت) و بازده بعد از جداسازی الیاف تعیین گردید و بیشترین میزان بازده با مقدار ۷۲ درصد مربوط به ترکیب شرایط  و کمترین بازده مربوط به ترکیب شرایط  و ۷/۵۸ درصد بود. هر دو عامل زمان پخت و درصد مواد شیمیایی تاثیر معنی داری بر روی بازده داشتند و با افزایش این دو عامل بازده کاهش یافته است. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، ترکیب شرایط   به عنوان شرایط بهینه پخت ساقه کلزا برگزیده شد.

کلیدواژه ها

ساقه کلزا, نیمه شیمیایی سولفیت خنثی, بازده کل ( بازده بعد از پخت), بازده بعد از جداسازی الیاف, خمیرکاغذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.