خصوصیات خمیر کاغذ کرافت سکویا سمپرویرنس(Sequoia sempervirens)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-26-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس فخریان

کارشناس ارشد، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران،

فرداد گلبابائی

بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد مهدی برازنده

کارشناس ارشد،، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران

چکیده

در این بررسی خصوصیات خمیر کاغذ و کاغذسازی درخت سوزنی برگ سکویا سمپرویرنس از ایستگاه تحقیقات چمستان نور استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی برون چوب سکویا بطور متوسط ۳۵۲/۰ و ۳۲۴/۰ و میانگین جرم نسبی خشک و بحرانی درون چوب آن ۴۳/۰ و ۴۰/۰ اندازه گیری شد. طول الیاف این درخت بطور متوسط ۰۱/۲ میلیمتر و قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب ۸۴/۳۹ میکرون، ۱۵/۳۳ میکرون و ۸۹/۲ میکرون تعیین شد. میانگین میزان سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر درخت سکویا سمپرویرنس برای درون چوب به ترتیب ۶۳/۵۲%، ۳۲/۳۵%، ۶۸/۶% و ۴۵/۰% و برای برون چوب به ترتیب ۵۴/۵۳%، ۵۷/۳۴%، ۱۴/۲% و ۴۵/۰% اندازه گیری شد. بنابراین میزان مواد استخراجی درون چوب از مواد استخراجی برون چوب بیشتر شده است که علت آن تجمع مواد بیشتر در درون چوب می باشد. برای پخت چوب این درخت روش کرافت (سولفات ) مورد استفاده قرار گرفت. به طوری که بازده خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت موثر ۱۲%، ۵۶% و در قلیائیت موثر ۱۸%، ۶۹/۳۹% اندازه گیری شد. بدین ترتیب مقاومت در برابر پارگی کاغذها در زمان پخت ۳ ساعت ۷۴/۱۵ mNm۲/gr و در زمان پخت ۲ ساعت ۲۲/۱۵mNm۲/gr  اندازه گیری شد. 

کلیدواژه ها

سوزنی برگان, سکویا سمپرویرنس, روش کرافت, بازده خمیر کاغذ, عدد کاپا, مقاومت در برابر ترکیدن, مقاومت در برابر پاره شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.