ویژگی های مورفولوژیکی و ترکیبات شیمیایی ساقه های ذرت کشت شده در منطقه آستارا (رقم های روغنی و ۷۰۴ )

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-28-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج شیارکار

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آستارا

اصغر تابعی

، استادیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آستارا

آرش فرج پور رودسرس

- استادیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آستارا

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین و مقایسه ویژگی های مورفولوژیکی الیاف و ترکیبات شیمیایی ساقه های ذرت رقم های روغنی و ۷۰۴ کشت شده در منطقه آستارا انجام شد. پس از جمع آوری تعدادی ساقه از هر دو رقم، از میان آنها تعدادی ساقه برای تعیین ترکیبات شیمیایی و تعدادی دیگر نیز به منظور تعیین ویژگی های مورفولوژیکی الیاف انتخاب شدند. میانگین کل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره ی سلولی و ضخامت دیواره سلولی برای رقم روغنی به ترتیب ۸۵۹/۰ میلی متر، ۶۳/۲۳، ۶۲/۱۶ و ۵۱/۳ میکرون و برای رقم ۷۰۴ به ترتیب ۷۲۷/۰ میلی متر، ۷۷/۱۸، ۳۹/۱۱ و ۷۰/۳ میکرون اندازه گیری شد. میانگین کل درصد سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در استن، محلول در الکل، محلول در آب گرم و خاکستر برای رقم روغنی به ترتیب ۹۹/۳۶، ۵۰/۲۰، ۸۵/۱۳، ۰۲/۲، ۵۳/۷ و ۷۱/۶ درصد و برای رقم ۷۰۴ به ترتیب ۳۳/۳۴، ۵۰/۱۷، ۳۵/۱۲، ۳۵/۱، ۳/۶ و ۵۵/۵ درصد اندازه گیری گردید. در مقایسه ابعاد و ضرایب بیومتریک الیاف گره ها و میان گره ها با یکدیگر در داخل هر رقم، بین طول، قطر، قطر حفره ی سلولی و ضرایب بیومتریک آنها در هر رقم تفاوت معنی داری مشاهده شد. همچنین در مقایسه ابعاد و ضرایب بیومتریک الیاف، بین گره های دو رقم و بین میان گره های دو رقم نیز از لحاظ همه ی فاکتورها تفاوت معنی داری مشاهده شد. در مقایسه ترکیبات شیمیایی در دو حالت ساقه با پوست و ساقه بدون پوست در داخل هر رقم، بین درصد سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در آب گرم و خاکستر تفاوت معنی داری مشاهده شد. هرچند که در مورد رقم ۷۰۴ بین درصد لیگنین دو حالت با پوست و بدون پوست تفاوت معنی دار نبود. اما در مقایسه ترکیبات شیمیایی بین دو رقم در حالت با پوست تفاوت در درصد سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در استن، محلول در آب گرم و خاکستر معنی دار بود، درحالی که در حالت بدون پوست این تفاوت تنها در درصد مواد استخراجی محلول در استن، محلول در آب گرم و خاکستر معنی دار بود.

کلیدواژه ها

ساقه ذرت, رقم روغنی, رقم ۷۰۴, ویژگی های مورفولوژیکی, ترکیبات شیمیایی, آستارا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.