تعیین ظرفیت بافرکنندگی و اسیدیته چوبهای صنعتی ایران

  • سال انتشار: 1376
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد جهان لتیباری

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع . بخش تحقیقات علوم چوب و کاغذ صندوق پستی ۱۱۶- ۱۳۱۸۵ تهران – ایران

عبدالرحمن حسین زاده

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع . بخش تحقیقات علوم چوب و کاغذ صندوق پستی ۱۱۶- ۱۳۱۸۵ تهران – ایران

امیر نوربخش

بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

ابوالفضل کارگرفرد

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

حبیب الله عرب تبار

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع . بخش تحقیقات علوم چوب و کاغذ صندوق پستی ۱۱۶- ۱۳۱۸۵ تهران – ایران

چکیده

در این برسری، pH و ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیائی چوب ۹ گونه صنعتی از جنگلهای شمال کشور شامل ملچ، نمدار، ممرز، افرا، توسکا، راش ، خرمندی، بلوط و انجیلی اندازه گیری شده اند. برای انجام این امر از روش Niazi , Johns استفاده شده است . pH چوبهای مورد برسری به ترتیب گونه های انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با ۴/۸۸ و ۵/۵۱ و ۶/۰۵ و ۶/۰۴ و ۵۵/۴۷ و ۵/۲۳ و ۵/۳۷ و ۴/۴۴ و ۵/۱۹ تعیین شده است . pH پوست این گونه ها به استثنای گونه های افرا، خرمندی، نمدار و بلوط کمتر از pH چوب همان گونه ها است . به علاوه pH درون چوب گونه های درون چوب - برون چوب مشخص به استثنای بلوط کمتر از برون چوب اندازه گیری شده است . ظرفیت بافرکنندگی اسیدی گونه های مورد برسری به ترتیب انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا، خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با ۰/۰۰۴۶ , ۰/۰۰۸ , ۰/۰۱۹۵ , ۰/۰۱۳۱ , ۰/۱۴۸۱ , ۰/۱۴۸۱ , ۰/۰۲۱۸ , ۰/۰۱۳۲ , ۰/۰۰۸۳ , ۰/۰۰۶۳ سانتیمتر مکعب سودسوزآور نرمال برای هر گرم چوب و ظرفیت بافرکنندگی قلیائی به همان ترتیب فوق معادل ۰/۰۴۵۴ , ۰/۰۳۸۱ , ۰/۰۳۷۳ , ۰/۳۲۵ , ۰/۰۵۵۶ , ۰/۰۳۱۰ , ۰/۰۶۷۵ , ۰/۰۳۷۲ , ۰/۰۷۶۷ سانتیمتر مکعب اسیدسولفوریک نرمال برای هر گرم چوب تعیین شده است . با توجه به تغییر ظرفیت بافرکنندگی پوست ، مخلوط چوب (درون چوب + برون چوب) و تمام چوب مشخص گردیده است که ظرفیت بافرکنندگی قلیائی یا اسیدی افزودنی است . 

کلیدواژه ها

پ هاش چوب, چوب صنعتی, درخت جنگلی, ظرفیت بافرکنندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.