تاثیر آموزش خودآزمایی پستان بر آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شاغل دانشگاه های شهرکرد در سال ۱۳۹۱: یک مطالعه کارآزمایی بالینی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله بالینی پرستاری و مامایی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCNM-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهجت قاسمی

Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, I.R. Iran

زهرا کیوانی

Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord

مریم یوسفی فرد

Islamic Azad University, Khorasgan Branch, Esfahan, I.R. Iran

چکیده

زمینه و هدف: تاخیر در تشخیص سرطان پستان هنوز هم یکی از علل اصلی مرگ و میر در بین زنان بیمار است؛ با این حال اقدامات پیشگیرانه برای حل چنین مشکلی کمتر از حد انتظار است. میزان موفقیت در درمان این بیماری در ارتباط مستقیم با تشخیص زود هنگام سرطان پستان دارد و یکی از راه های تشخیص بیماری در مراحل اولیه، خودآزمایی پستان است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شاغل در خصوص خودآزمایی پستان صورت گرفت. روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی سوکور که به صورت نیمه تجربی انجام شد، تعداد ۵۰ نفر از خانم های شاغل در دانشگاه های شهرکرد به طور تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. افراد شرکت کننده در طول ۲ هفته، تحت ۲ جلسه ی ۲ ساعته آموزش (سخنرانی و جزوه آموزشی) خودآزمایی پستان قرار گرفتند. میزان آگاهی، نگرش و عملکرد افراد، قبل و یک ماه بعد از آموزش با استفاده از پرسشنامه و چک لیست مربوطه ارزیابی و مقایسه شد. یافته ها: پس از آموزش، میانگین نمره آگاهی واحدهای مورد پژوهش از ۴/۱۸±۵/۳۳ به ۲/۹±۹/۶۸ افزایش یافت (۰۰۱/۰> P)؛ همچنین میانگین نمره نگرش از ۷/۱۴±۵/۷۴ به ۲/۱۰±۲/۸۲ (۰۱/۰> P) و میانگین نمره عملکرد از ۸/۳۰±۵/۴۱ قبل از آموزش به ۸/۷±۸/۸۴ بعد از آموزش رسید (۰۰۱/۰> P). قبل از آموزش، ۳۰ درصد و بعد از آموزش، ۸۴ درصد واحدهای مورد پژوهش خودآزمایی پستان را انجام می دادند که آزمون مک نمار تفاوت معنی داری در انجام خودآزمایی پستان قبل و بعد از آموزش نشان داد (۰۰۱/۰> P). نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، طراحی برنامه های آموزشی مناسب در جهت ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد و ارائه آن از طریق وسایل ارتباط جمعی و مراکز بهداشتی درمانی توصیه می گردد. تا بدین طریق زمینه لازم برای استفاده از روش های غربالگری فراهم شود.

کلیدواژه ها

Education, Knowledge, Attitude, Breast self-examination, Breast cancer, Performance, آموزش, آگاهی, نگرش, عملکرد, خودآزمایی پستان, سرطان پستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.