شناسایی و مقایسه ترکیبات روغنی حاصل از پیرولیز چوب راش سالم و پوسیده با استفاده از روش‎ کروماتوگرافی گازی و طیف سنجی جرمی (GC/MS)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 30، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-30-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید حسنی

فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

سید خلیل حسینی هاشمی

استادیار، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

رامین فارسی

استادیار، صنایع چوب و کاغذ، عضو هیات علمی دانشگاه بروجرد

احمد جهان لتیباری

استاد، صنایع چوب و کاغذ، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

چکیده

چکیدهاز بین امراض جنگل، قارچها از مهمترین عواملی هستند که ضایعات جبران ناپذیر به چوب درختان سر پا و افکنده وارد میسازند. قارچ ها باعث آلودگی و فساد درختان سرپا، چوب آلات قطع شده در جنگل یا انبار کارخانه می شوند. چوب های پوسیده یکی از منابع زیست توده به شمار می آیند و حجم زیادی از چوب های پوسیده ای که در جنگل وجود دارند، غیرقابل استفاده هستند. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر پوسیدگی قارچ رنگین کمان (Coriolus versicolor) بر روی ترکیبات حاصل از پیرولیز چوب راش (Fagus orientalis L.) و تهیه مواد شیمیایی متنوع و ارزشمند، آزمایشاتی صورت گرفت. جداسازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی چوب راش سالم و پوسیده با استفاده از روش پیرولیز در دمای ۵۰۰ درجه سانتیگراد و در جو نیتروژن انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی استخراج شده از طریق سایلیل دار کردن این ترکیبات، توسط ماده واکنش گر N، O- بیس تری متیل سایلیل تری فلوئورو استامید (BSTFA) و با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC/MS)، صورت گرفت. در مجموع در چوب راش سالم ۲۳ ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیبات در این دما مربوط به ۲,۶ دی متوکسی فنل و ۳- هیدروکسی ۴- متوکسی بنزوییک اسید میباشد و در چوب راش پوسیده ۳۱ ترکیب شناسایی شد که بیشترین ترکیبات مربوط به سیکلو نونا سیلوکسان - اکتا دکا متیل و ۴- (۳, ۴- دی متوکسی بنزیلیدین)- ۱- (۴- نیترو فنیل) میباشد و همچنین ۱۷ ترکیب هم به صورت مشابه در چوب سالم و پوسیده یافت شد.

کلیدواژه ها

پیرولیز, چوب راش سالم, چوب راش پوسیده, کروماتوگرافی گازی, طیف سنجی جرمی, BSTFA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.