تاثیر سرعت پیشروی ابزار بر خواص اتصال آلومینیم به فولاد توسط جوشکاری اصطکاکی همزدنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم و فناوری جوشکاری ایران، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSTI-7-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 226
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرشاد علی مددی

The School of Metallurgy and Materials Engineering of Iran University of Science and Technology

مسعود گودرزی

The School of Metallurgy and Materials Engineering of Iran University of Science and Technology

سید محمد علی بوترابی

The School of Metallurgy and Materials Engineering of Iran University of Science and Technology

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، ایجاد اتصال غیر هم جنس آلومینیم Al۶۰۶۱ به فولاد St۵۲ توسط فرایند جوشکاری اصطکاکی همزدنی  و همچنین بررسی اثر سرعت پیشروی ابزار بر درشت ساختار و خواص مکانیکی اتصال حاصل است. با توجه به اینکه جوشکاری آلومینیم به فولاد توسط روش های ذوبی به دلیل تشکیل ترکیبات بین فلزی بسیار مشکل است از این رو با استفاده از جوشکاری اصطکاکی همزدنی سعی بر آن است که با تعیین و انتخاب پارامتر های بهینه، بتوان به اتصالی با ریزساختار و خواص مکانیکی مطلوب دست یافت. این تحقیق در سه سرعت پیشروی ۱۶، ۴۰ و ۸۵  میلی متر بر دقیقه انجام شد. با توجه به نتایج آنالیز تفکیک انرژی پرتو ایکس مشخص شد که لایه تشکیل شده در درز اتصال عمدتا ترکیب بین فلزی است. در سه سرعت پیشروی بالاترین استحکام کششی نهایی در سرعتmm/min  ۸۵ به مقدارMPa  ۲۰۰ بدست آمد. با توجه به منحنی تنش کرنش، شکست در دو سرعت ۱۶ و ۴۰ میلی متر بر دقیقه به صورت ترد بوده و در سرعت ۸۵ میلی متر بر دقیقه شکست نرم است.  با استفاده از آزمون ریزسختی سنجی، بیشترین سختی در منطقه اختلاط آلومینیم HV  ۷۵ و در سمت فولاد به فاصله mm  ۲/۰ از درز اتصال  HV ۳۱۵ بدست آمد، که بالاتر از فلزهای پایه (فلز پایه آلومینیم به طور میانگین  HV ۵۳ و فلز پایه فولاد به طور میانگین HV۲۴۵) است.

کلیدواژه ها

Friction stir welding, Dissimilar joint, Aluminum ۶۰۶۱, St۵۲ Steel, Macrostructure, Mechanical properties.., جوشکاری اصطکاکی همزدنی, اتصال غیرهم جنس, آلومینیم ۶۰۶۱Al, فولاد ۵۲St, درشت ساختار, خواص مکانیکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.