بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی فرم کوتاه مقیاس استرس شغلی پرستاران در دوره همه گیری کویید-۱۹

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 29، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-29-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم صفری شیرازی

Master Student, Department of general psychology in the Salman Farsi University, Kazeroon, Fars, Iran

مرضیه صادق زاده

Assistant Professor, Department of Psychology, Salman Farsi University, Kazeroon, Fars, Iran

مسلم عباسی

Assistant Professor, Department of Psychology, Salman Farsi University, Kazeroon, Fars, Iran

چکیده

مقدمه: پرستاری در تمامی کشورها به عنوان حرفه ای با استرس شغلی بالا شناخته می شود. از این رو، وجود ابزارهایی جهت ارزیابی این استرس شغلی می تواند به پژوهش هایی که پیرامون حرفه پرستاری انجام می شود، کمک کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی فرم کوتاه مقیاس استرس شغلی پرستاران در پرستاران ایرانی در دوره همه گیری کرونا انجام شده است. روش کار: در این پژوهش مقطعی، ۲۲۴ پرستار شاغل در دو بیمارستان شیراز که به عنوان مراکز مراقبت از بیماران مبتلا به ویروس کرونا برگزیده شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و پرسشنامه استرس شغلی پرستاران-نسخه کوتاه را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه ۲۲ و AMOS استفاده شد. یافته ها: نتایج تحلیل عامل اکتشافی با استفاده از روش مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی، ساختار دو عاملی «استرس های مرتبط با عوامل محیطی- سازمانی» و «استرس های مرتبط با حجم بالای کار» را در نسخه فارسی مقیاس استرس شغلی پرستاران تایید کرد. علاوه بر این، برای بررسی همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و امگای مک دونالد استفاده گردید که ضرایب آلفای کرونباخ و امگای مک دونالد برای کل مقیاس (۰/۹۴=α و ۰/۹۵=ω) و دو خرده مقیاس «استرس های مرتبط با عوامل محیطی- سازمانی» (۰/۹۱=α و ۰/۹۱=ω) و «استرس های مرتبط با حجم بالای کار» (۰/۹۰=α و ۰/۹۱=ω)، در محدوده قابل قبول بودند. نتیجه گیری: مقیاس استرس شغلی پرستاران- نسخه کوتاه، مشخصه های روان سنجی قابل قبولی در جامعه ایران دارد و می تواند به عنوان یک ابزار مفید در پژوهش های مربوط به استرس های شغلی پرستاران استفاده شود.

کلیدواژه ها

COVID-۱۹ Pandemic, Occupational stress, Reliability, Nurses, Validity, استرس شغلی, پرستاران, روایی, پایایی, همه گیری, کووید-۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.