انسجام اجتماعی و رابطه تشتت هنجاری با آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مسائل اجتماعی ایران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPI-11-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن غنیمتی

Assistant Professor of Public Management, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran

فردین منصوری

PhD Student in Cultural Policy, Department of Sociology, Kharazmi University, Tehran, Iran. Tehran.

پروین داداندیش

Assistant Professor, Department of Political Science, Faculty of Humanities, West Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

چکیده

یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر روی توسعه اجتماعی، وضعیت انسجام اجتماعی جوامع می ­باشد. جامعه ­شناسان، عوامل متعددی را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر انسجام دخیل می­ دانند. یکی از مهمترین این عوامل، ویژگی ­های فرهنگی جوامع، وضعیت تشتت و چندگانگی هنجاری و نحوه مواجه با این وضعیت در جوامع است. مدل­ هرای مختلفی از تاثیرگذاری کامل تا عدم تاثیرگذاری ویژگی­ های فرهنگی بر روی انسجام اجتماعی در ادبیات نظری مطرح شده است. بر اساس هدف مقاله، به نظر می­ رسد، جوامعی که با میزان بیشتری از تشتت هنجاری مواجه هستند، سطح انسجام پایین­ تری دارند. به­ منظور آزمون این مدعا یک مطالعه تطبیقی با استفاده از داده ­های ثانویه پیمایش ارزش ­های جهانی (۲۰۱۵- ۱۹۹۵)، اقلیت­ های در معرض خطر، بانک جهانی، آزادی­ های مذهبی و مطالعات اجتماعی انجام شده است. دوره زمانی داده ­های این مطالعه از ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ و شامل ۱۰۹ کشور می­ شود. نتایج نشان داد؛ جوامعی با میزان بالایی از چندگانگی و تشتت هنجاری، میزان پایینی از انسجام اجتماعی را دارا می­ باشند. شکل رابطه بین این دو متغیر هم برای تشتت هنجاری کل و هم برای اجزای سازنده آن تقریبا به صورت خطی بوده است. کشورهای آمریکای شمالی کمترین میزان تشتت هنجاری و بیشترین میزان انسجام را دارا بوده ­اند و کشورهای آفریقایی بالعکس از میزان بیشتری از تشتت هنجاری و میزان پایینی از انسجام برخوردارند. ایران از حیث انسجام اجتماعی در میان ۱۰۹ کشور جهان رتبه ۸۷  و از حیث تشتت و چندگانگی هنجاری رتبه ۳۱ در میان ۶۱ کشور را دارد.

کلیدواژه ها

Cultural characteristics, normative plurality, normative conflict, integration comparative study.,  ویژگی­ های فرهنگی, تشتت هنجاری, انسجام اجتماعی, مطالعه تطبیقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.