اثر اصلاحی سویه های مختلف باکتری Bacillus subtilis بر نفوذپذیری گونه کاج تدا (Pinus taeda) در دو محیط کشت مختلف

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-31-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل زاهدی تجریشی

دانشجوی دکتری، گروه علوم صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

رضا اولادی

عضو هیات علمی گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تهران

اصغر طارمیان

دانشیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

مسعود احمدزاده

استاد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

حجت سعادتی

کارشناس ارشد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

یکی از علت های اشباع پذیری کم چوب های جنس کاج، بسته شدن دریچه منافذ بین تراکئیدی (مکش منفذی)، طی خشک شدن در دامنه آب آزاد و یا مسدود شدن این منافذ در حین چوب درونی شدن است. در این پژوهش، برای باز کردن منافذ مسدود تراکئیدهای درون چوب گونه کاج تدا (Pinus taeda)، از روش اصلاحی شیار زنی زیستی با باکتری استفاده گردید و تلاش شد تاثیر محیط های مختلف رشد و جدایه های مختلف باکتری بر میزان افزایش نفوذپذیری گازی نمونه ها مقایسه شود. برای این منظور، پس از تهیه و آماده سازی نمونه های چوبی، چند جدایه معروف و شناخته شده باکتری Bacillus subtilis UT B۹۶ موجود در کلکسیون گروه گیاه پزشکی دانشگاه تهران (۲۲، ۳۵، ۴۰، ۹۶)، در دو محیط کشت مختلف، یعنی محیط کشت عصاره مغذی براث (Nutrient Broth) و محلول آب و باکتری تهیه گردیدند. با استفاده از میکروسکوپ نوری، تلاش شد تا به شکل کیفی نحوه تاثیر باکتری بر منافذ مورد بررسی قرار گیرد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص گردید که جدایه ۲۲ باکتری و محیط کشت محلول آبی مناسب ترین گزینه ها برای تخریب منافذ هاله ای بسته شده و افزایش نفوذپذیری درون چوب کاج تدا هستند. اثر تخریبی بیشتر سویه ۲۲ باکتری مورد مطالعه ممکن است ناشی از توانایی آن در تولید مقدار بیشتری از آنزیم های تجزیه کننده باشد. همچنین به نظر می رسد باکتری ها در محیط آبی به دلیل قابلیت حرکت راحت تر، دسترسی محدود تر به اکسیژن و یا عدم دسترسی به ماده غذایی جایگزین، فعالیت موثر تری روی چوب داشته باشند.

کلیدواژه ها

باکتری, سویه, چوب کاج, نفوذپذیری, کاهش وزن, مکش منفذی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.