اثر اصلاح ترکیبی گلوتارآلدئید/پارافین بر ویژگی های زیستی و مکانیکی چوب صنوبر (Populus deltoides)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 31، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-31-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا اسماعیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مریم قربانی

دانشیار، گروه مهندسی چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

پوریا بی پروا

استادیار، گروه علوم پایه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

در این تحقیق ویژگی های مکانیکی و زیستی چوب صنوبر اصلاح شده با گلوتارآلدئید و پارافین بررسی شد. اصلاح با گلوتارآلدئید در ۳ سطح غلظت ۵، ۱۰ و ۲۰درصد همراه با کاتالیزور کلرید منیزیم و متعاقبا در سطوح اصلاح ترکیبی، اشباع با پارافین به روش خلا-فشار انجام شد. افزایش سطح غلظت گلوتارآلدئید، به افزایش وزن و حجیم شدگی دیواره سلولی چوب منتهی شد که متعاقب آن میزان نفوذ پارافین به ساختار متخلخل چوب کاهش یافت. مقاومت زیستی در معرض قارچ پوسیدگی سفید و خواص مکانیکی به ترتیب طبق استاندارد های EN۱۱۳و ASTM D۱۴۳-۹۴ اندازه گیری شد. تصاویر ریزنگار الکترونی گسیل میدانی گویای حجیم شدگی دیواره ها و حضور پارافین در حفرات بود. در بررسی پایداری حرارتی، با افزایش شدت اصلاح، میزان افت جرم روند کاهشی داشت که این امر به دلیل ایجاد اتصالات عرضی بین گلوتارآلدئید و پلیمرهای دیواره ای است. نتایج آزمون خواص مکانیکی نشان داد که ورود پارافین در سطوح اصلاح ترکیبی حاوی ۱۰ و ۲۰درصد گلوتارآلدئید، بهبود معنی دار مدول الاستیسیته را به همراه داشت. گلوتارآلدئید به کاهش مقاومت خمشی انجامید که حضور پارافین آن را در سطوح اصلاح شده بهبود بخشید. حضور گلوتارآلدئید به بهبود فشار موازی الیاف و سختی منتهی شد که در اصلاح ترکیبی این اثر محسوس تر بود. اصلاح گلوتارآلدئید موجب بهبود مقاومت در معرض قارچ پوسیدگی سفید گردید که این نیز در حضور پارافین افزایش معنی داری نشان داد. بهبود مقاومت چوب اصلاح شیمیایی شده در برابر قارچ پوسیدگی سفید را می توان به کاهش رطوبت چوب، حجیم شدن دیواره سلولی و مسدود شدن منافذ ریز دیواره نسبت داد.

کلیدواژه ها

گلوتارآلدئید, پارافین, خواص مکانیکی, پوسیدگی سفید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.