ارزیابی غیرمخرب تاثیر رطوبت و دما بر خواص الاستیک چوب راش با استفاده از آزمون ارتعاش خمشی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWPR-32-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی کهن ترابی

دانشجوی دکترای تخصصی، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران

مهران روح نیا

استاد، گروه علوم صنایع چوب و کاغذ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

شادابه فتحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم صنایع چوب و کاغذ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

چکیده

در این تحقیق ۱۰ نمونه چوب راش (Fagus orientalis L) با ابعاد ۳۶۰×۱۶×۱۶ سانتی متر (طولی×شعاعی×مماسی) بدون عیب ظاهری انتخاب و پس از قرار گرفتن در شرایط دمایی (۶۰، ۸۰، ۱۰۰، ۱۲۰، ۱۴۰، ۱۶۰و ۱۸۰ درجه سانتی گراد) و رطوبتی متفاوت شامل رطوبت در حالت اشباع از آب (رطوبت تعادل: ۵±۳۵ درصد)، رطوبت تعادل در مجاورت هوا (رطوبت تعادل: ۵±۱۹ درصد) و رطوبت مشروط سازی شده در اتاق کلیماتیزه (رطوبت تعادل: ۲±۱۲ درصد) مورد آزمون ارتعاش خمشی آزاد در دو صفحه ی طولی-مماسی و طولی-شعاعی قرار گرفتند. برخی از ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و آکوستیکی در هر دو صفحه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی سه مد اول ارتعاش خمشی در شرایط کلیماتیزه در هر دو صفحه شرایطی مشابه را داشت اما در زمان غوطهور در آب در دو صفحه رفتاری متمایز و مخالف را نشان دادند. اثر افزایش دمای بالای ۱۰۰ درجه باعث ایجاد تنشهای همکشیدگی شده که این امر منجر به گسترش ترکهای ریز و کاهش مدول الاستیسیته دیواره سلولی شده و در نهایت منجر به کاهش قابلیت چوب در انتشارموج شده که به تبع آن باعث افزایش مقادیر میرایی ارتعاش در صفحات ارتعاشی طولی-شعاعی و طولی-مماسی نمونههای آزمونی گردید. همچنین تغییرات همزمان مدول الاستیسیته و میرایی ارتعاش در هر دو صفحه ارتعاشی می تواند گزینه ای بسیار مطلوب جهت کنترل فرآیند از ابتدای استحصال چوب تا قرار گرفتن در پروسههایی مثل چوب خشککنی و تیمارهای گرمایی باشد.

کلیدواژه ها

رطوبت, حرارت, ارتعاش, کنترل برخط, تئوری تیر تیموشنکو, آکوستیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.