اثر سالیسیلات بر برخی از پاسخ های فیزیولوژیکی گیاه بامیه (Hibiscus esculentus L.) در تنش خشکی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-8-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهر بانو شکی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زیست شناسی علوم گیاهی، گرایش فیزیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

علی رضا ایرانبخش

استاد زیست شناسی علوم گیاهی، گرایش سلولی و تکوینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن

مریم نیاکان

دانشیار زیست شناسی علوم گیاهی، گرایش فیزیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

چکیده

بذرهای گیاه بامیه (Hibiscus esculentus)، از مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی خراسان رضوی تهیه و در مزرعه به صورت گلدانی کاشته شد. ۳۵ روز بعد از کاشت، دو غلظت سالیسیلات ۴-۱۰ و ۷-۱۰ مولار به شکل محلول پاشی در قالب ۹ تیمار با ۳ تکرار به مدت ۳۰-۲۰ روز به شکل پیش تیمار و قبل از اعمال تنش های خشکی شامل دو سطح خشکی ملایم (۳۵% ظرفیت اشباع خاک) و شدید (۱۵%) به همراه شاهد (۵۰%) اعمال شد. برای سنجش های فیزیولوژیکی شامل سنجش کلروفیل a,b، قندهای محلول و آنزیم های آنتی اکسیدانی، ۳ ماه پس از زمان کاشت دانه ها، از گیاهان هر گلدان با چهار تکرار به صورت تصادفی استفاده شد. از نرم افزار آماری SPSS و تست های آماری دانکن جهت آنالیز داده ها و مقایسه میانگین ها استفاده شد. با کاربرد سالیسیلات، میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت تحت تنش افزایش یافت و به عنوان یک جاروب کننده سیستم رادیکال هیدروکسیل عمل کرده است. کاربرد سالیسیلات در میزان قندهای محلول و محتوای کلروفیل تحت تنش شدید خشکی منجر به اختلاف معنی داری نشد. در نتیجه می توان بیان کرد که سالیسیلات به عنوان یک محرک رشد می تواند رشد گیاه مورد مطالعه را در شرایط استرس تحریک کند و کاهش رشد ناشی از استرس خشکی را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

بامیه, تنش خشکی, سالیسیلات, سنجش های فیزیولوژیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.